Het nieuwe werken draait rond flexibiliteit

Uit een onderzoek van Trendhuis in opdracht van het Europees Sociaal Fonds blijkt dat het nieuwe werken vooral om flexibiliteit draait. 4000 Belgen kregen de vraag hoe ze werken tot 65 of zelfs 67 denken vol te houden. Flexibiliteit is het kernwoord. Werknemers willen meer inspraak in de werkuren, de plaats waar gewerkt wordt en op welke dagen ze dit doen. Indien deze factoren bespreekbaar zijn en aangepast kunnen worden aan de noden van de werknemers, is langer werken haalbaar.

3 op de 4 wil de werkuren graag zelf kiezen in functie van het gezin of de partner. Ook de dagen waarop er gewerkt wordt is iets wat werkenden zelf moeten kunnen bepalen. Onderzoek toont aan dat wie glijdende werkuren heeft ook betere resultaten boekt. Stress verdwijnt echter niet. De combinatie werk-gezin blijft ook met flexibele uren een moeilijke evenwichtsoefening.

Iedereen wil thuiswerken
Ook thuiswerken is voor de helft van de ondervraagden een aantrekkelijke mogelijkheid. 6 op de 10 werkenden met kinderen wil graag gebruik maken van thuiswerken. Ongeveer 30% van de werknemers kan daadwerkelijk van thuis uit werken. Ook de werkgever haalt er zijn voordeel uit: 63% van de thuiswerkers zegt productiever te zijn en geen stress te ondervinden die veroorzaakt wordt door de aanwezigheid van collega’s.

Flexibele werkplekken zitten ook in de lift, maar de meningen hierover zijn verdeeld. 1 op 4 wil graag een eigen bureau en cactus, de overige driekwart van de bevraagden kunnen leven met afwisselende werkplekken. Dichter bij huis werken is ook een belangrijke factor. Langer dan een uur pendelen lijkt uit den boze en maakt dat werknemers op zoek gaan naar een job met een kortere pendeltijd.

Meer keuzemogelijkheden leidt tot meer bereidheid om te werken. 7 op de 10 is bereid om langer te werken indien ze de werkuren zelf kunnen kiezen en thuiswerk mogelijk is. 6 op de 10 denkt langer te willen werken indien thuiswerken bespreekbaar is. Flexibiliteit maakt langer werken dus draaglijker en aantrekkelijker.

Eveline Janssens