Het grote werkonderzoek (deel 4): 10 dingen waarover collega's praten op het werk

Gepost op 22/05/2018

Hoe doen we het vandaag de dag met z'n allen op de werkplek? HR-pecialist Randstad zocht het uit in samenwerking met onderzoeksbureau ICMA International. In een reeks van negen artikels brengen wij jou alvast de resultaten van dat onderzoek waarbij zowat tweeduizend mensen, actief in verschillende beroepscategorieën en leeftijdsgroepen, werden bevraagd. Een vierde item: waarover hebben we het zoal op het werk met mekaar?

Vrouwen versus mannen

Collega's praten op het werk uiteraard over meer dan het werk. Maar waar hebben ze het dan over? Over het werk, dat is uiteraard duidelijk. Zowel mannen als vrouwen praten vaak over het werk met collega's (43,5%). Vrouwen praten dan weer meer over privéproblemen op het werk dan mannen. Mannen hebben het op het werk meer over politiek en sport.

 

Minder gesprekken over het privéleven

In vergelijking met het onderzoek uit 2007 blijkt wel dat op het werk gesprekken over het privéleven er wat zijn op achteruit gegaan. Het onderzoek verduidelijkt niet waarom, maar mogelijk heeft dat te maken dat we dingen uit ons privéleven nu steeds vaker delen op sociale media en daardoor de behoefte om erover te praten op het werk vermindert. Dit is alvast de top 10 van meest besproken onderwerpen op het werk.

Het werk

43,50%

Hoe het gaat met zichzelf

14,60%

T.V.

8,70%

Nieuwe gebeurtenissen in het leven

6,10%

Kinderen, kleinkinderen

5,20%

Het weekend

4,80%

Privéproblemen

3,00%

Sport

2,60%

Vakantie

2,40%

Andere collega's

1,90%

Pascal Dewulf