Het grote werkonderzoek (deel 3): kunnen collega's vrienden worden, ook buiten het werk?

Gepost op 04/05/2018

Hoe doen we het vandaag de dag met z'n allen op de werkplek? HR-specialist Randstad zocht het uit in samenwerking met onderzoeksbureau ICMA International. In een reeks van negen artikels brengen wij jou alvast de resultaten van dat onderzoek waarbij zowat tweeduizend mensen, actief in verschillende beroepscategorieën en leeftijdsgroepen, werden bevraagd. Een derde item: kunnen collega's vrienden worden, ook buiten het werk?

Als collega's breng je doorgaans acht uur per dag met mekaar door. Logisch dat er dan ook vriendschappen kunnen uit voortvloeien. Uit het onderzoek dat HR-specialist Randstad voerde in samenwerking met ICMA International blijkt alvast dat zeven op de tien werknemers minstens één keer per jaar met collega's op stap gaat om bijvoorbeeld te winkelen of een cafébezoek. Wat opvalt is dat die tendens wel leeftijdsgevoelig is. Bij twentysomes gaat drie op de vier wel eens op stap met collega's. Bij veertigers is dat slechts één op de twee. 

 

Teambuilding

Het verschil tussen arbeiders, bedienden en kaderleden is eveneens opvallend. Bij kaderleden gaat nauwelijks 23% nooit op stap met collega's buiten het werk. Bij arbeiders is dit 33% en bij bedienden 26%. Leidinggevenden (83%) gaan bovendien veel meer op stap met collega's dan niet-leidinggevenden (69%). Dat valt mogelijk te verklaren door het feit dat leidinggevenden uiteraard verantwoordelijk zijn voor teambuilding en het goed functioneren van hun team. Ze moeten met andere woorden een goed voorbeeld stellen.

 

Sporten en reizen

Een op de drie werknemers gaat ook sporten met collega's buiten het werk. Bij 11% is dit zelfs meer dan één keer per maand. Mannen (39%) sporten daarbij veel meer met collega's dan vrouwen (21%). Ook de leeftijd speelt een grote rol. Twintigers (38%) sporten beduidend meer met hun collega's dan veertigers (20%). De grote meerderheid van de werknemers (70%) sport echter nooit met collega's. Wat voorts nog opvalt in het onderzoek is dat bijna een op de drie werknemers minstens één keer per jaar op vakantie gaat met een collega of collega's. Mannen (37%) doen dat doorgaans meer dan vrouwen (26%). Ook hier eenzelfde tendens: twintigers (42%) gaan beduidend meer op vakantie met collega's dan 40-plussers (23%). Zowat zeven op de tien mensen gaat nooit op vakantie met hun collega's. Dat is een stabiel cijfer, ten overstaan van het onderzoek van tien jaar geleden.

 

Lekker thuis

Ook collega's uitnodigen in de privésfeer is gangbaar. Ruim een op de twee werknemers nodigt collega's minstens één keer per jaar uit bij hen thuis. Bij 13% is dat zelfs één keer per maand. Leeftijd speelt daarbij wel een grote rol. Jonge werknemers doen het in 60% van de gevallen. Bij 40-plussers daalt dit naar 45%.

Pascal Dewulf

De volgende keer: 10 dingen waarover we praten met collega's.