Het grote werkonderzoek (deel 1): zijn we nog altijd even goed voor mekaar op de werkplek?

Hoe doen we het vandaag de dag met z’n allen op de werkplek? HR-specialist Randstad zocht het uit in samenwerking met onderzoeksbureau ICMA International. In een reeks van negen artikels brengen wij jou alvast de resultaten van dat onderzoek waarbij zowat tweeduizend mensen, actief in verschillende beroepscategorieën en leeftijdsgroepen, werden bevraagd. Een eerste item: zijn we nog altijd even goed voor mekaar op de werkplek?

(Niet) tevreden over je collega’s

Goed nieuws: we zijn nog altijd bekommerd voor mekaar op de werkplek, zij het wel ietsje minder dan zowat 10 jaar geleden toen Randstad een gelijkaardig onderzoek uitvoerde. Met een daling van zowat 0,3 procent (van 7,9/10 naar 7,6/10) vinden we collega’s echter duidelijk nog altijd belangrijk. Ook onze tevredenheid over hen steken we niet onder stoelen of banken. Met een score van 7,2/10 zit het duidelijk snor op dat vlak. (t.o.v. 7,6/10 in 2007) Nuance: een aantal subgroepen waaronder lagergeschoolden, mensen met een anciënniteit van meer dan 10 jaar en werknemers in kleine bedrijven (< 10 werknemers) zijn net iets minder tevreden over hun collega’s. Daar laat zich een daling van zowat 0,5 % optekenen ten opzichte van het onderzoek in 2007.

Tevreden, blij, verliefd

Wie de cijfers in detail bekijkt, stelt uiteraard een lichte daling vast van de tevredenheid. De vraag die we ons daarbij echter moeten stellen is of die daling effectief een daling in de kwaliteit van onze relaties met de collega’s is, toenemend individualisme dan wel hogere verwachtingen/eisen die we vandaag stellen op dat vlak. Het belang dat we hechten aan onze collega’s kan daarbij slaan op zowel de werk- als privésituatie want wat blijkt: voor twee op de drie werknemers overstijgt de relatie die ze hebben met hun collega’s duidelijk het louter professionele. En soms kan dat zelf wel eens een stukje verder gaan dan sympathie: verliefd worden op het werk. Benieuwd hoe we daarmee omgaan? Kijk dan zeker uit naar ons volgende artikel waarin we verliefdheid op de werkvloer onder de loep nemen.

Pascal Dewulf