Help, hoe krijg ik mijn concentratie terug?

In dit digitale tijdperk hebben heel wat mensen de concentratiespanne van een goudvis. Ze kunnen zich slechts een paar minuten op een taak richten, tot ze weer afgeleid zijn door een bliepje of een muisklik. Herkenbaar? Wij probeerden vijf dingen uit om onze focus weer terug te brengen.

Tip 1. Je smartphone ver weg leggen

Je hand hoeft maar tien centimeter van je toetsenbord te schuiven, en daar is je smartphone al. Een wereld vol afleiding binnen handbereik. Gevolg: je bent constant geneigd om even op je smartphone te kijken. Zo vaak zelfs, dat je het zelf niet meer beseft. Er is maar één remedie: je toestel aan de andere kant van de kamer leggen. Op een plek waar je er niet meer aan kan, maar het wel nog hoort als je gebeld wordt.

Slaagkans: 90%. Nooit gedacht dat zo’n eenvoudige maatregel zo’n groot effect zou hebben. Al duiken we bij het minste bliepje wel met een tijgersprong naar onze telefoon. Maar als het daarbij blijft, dik oké!

Tip 2. Je internet tijdelijk uitschakelen

Je kan moeilijk aan je werkgever vragen of hij de server wil platleggen, maar voor thuiswerkers is het heel makkelijk om tijdelijk de wifi-verbinding met hun computer te verbreken. Doe dat wel alleen voor taken waar je geen zoekmachine, online vertaler of woordenboek voor nodig hebt. Hetzelfde kan je trouwens doen met de mobiele internetverbinding op je smartphone.

Slaagkans: 85%. Wat een weelde is het om eens níet op internet te zitten! Om eens niet door te klikken naar nieuwswebsites, immosites, sociale media en YouTube! Wat de stijging in concentratieniveau betreft, kan onze goudvis er nog een puntje aan zuigen. Hou je wifi-ban zo lang mogelijk vol en gebruik eventueel je smartphone als back-up. Zo hoor je nog altijd nieuwe mails binnenkomen en kan je per uitzondering iets opzoeken op het mobiele internet.

Tip 3. De tabbladen in je internetbrowser uitklikken

Staan er bij jou ook altijd tien tabbladen open? Dan ben je sneller geneigd om wat rond te surfen. Klik je webbrowser helemaal weg of laat slechts één tabblad openstaan, bijvoorbeeld dat van je mailbox.

Slaagkans: 25%. Deze methode werkt bij een verslaafde surfer (en zijn we dat niet allemaal?) hoop en al tien minuten. En toch… Als je er consequent een gewoonte van maakt, kan het best wat van je surftijd knibbelen.

Tip 4. Een Facebook-blocker installeren

Er bestaan heel wat gratis tools die Facebook of andere websites blokkeren op je computer. Je kan eigenhandig de tijdslimiet instellen waarop je van jezelf niet op Facebook mag – bijvoorbeeld twee uur. En reken maar dat zo’n blocker zijn belofte houdt, want met geen mogelijkheid raak je dan nog Facebook op. Zelfs na het heropstarten van je computer niet.

Slaagkans: 50%. Onze Facebookblocker deed braafjes wat we vroegen, maar vertraagde ook onze computer. Waardoor we hem van pure ellende toch weer hebben gewist – gelukkig ging dat heel makkelijk. Lees op voorhand de reviews van andere gebruikers, zodat je een blocker installeert die te vertrouwen is. En de naam van onze blocker? Die hebben we per ongeluk mee uit ons geheugen gewist.

Tip 5. Je meldingen uitzetten

Zorg ervoor dat je tijdens je werkdag geen enkele bliep, piep of trilling meer hoort. Een gouwe ouwe tip, maar daarom niet minder waard! Check goed of je wel alles hebt uitgeschakeld. Je e-mail uiteraard, maar ook Facebook, WhatsApp, Instagram en Twitter? Of Skype, Dropbox, LinkedIn en je computermeldingen?

Slaagkans: 65%. Zonder al die meldingen is het al heel wat rustiger werken. Al houden ze ons niet tegen om toch regelmatig naar Facebook en Instagram te gaan kijken. Voor addicted surfers zijn er hardere middelen nodig …

Gerlinde De Bruycker