Heb jij last van een bore-out?

Slaat de verveling steeds vaker toe op het werk? Voel je je moe en prikkelbaar? Dan heb jij misschien last van een bore-out. Streekpersoneel geeft uitleg, kijkt welke symptomen op een bore-out wijzen en reikt oplossingen aan.

Wat?

De term ‘bore-out’, gebaseerd op het Engelse werkwoord ’to be bored’, verwijst naar een vervelingsziekte op het werk. Werknemers die te weinig uitdaging hebben of onder hun niveau moeten werken, kunnen last krijgen van verschijnselen als depressieve gevoelens en extreme vermoeidheid.

Oorzaken?

De oorzaak is tweeledig. Enerzijds kan er sprake zijn van kwantitatieve onderbelasting. Hierbij krijgt een werknemer te weinig werk om alle werkuren op te vullen.

Anderzijds kan de oorzaak ook gezocht worden bij kwalitatieve onderbelasting. Werknemers hebben taken die onder zijn of haar kunnen en ervaring liggen. Dit kan bijvoorbeeld doordat hij/zij doorheen de jaren groeit in zijn of haar job en ervaring opdoet, terwijl het takenpakket van de job niet meegroeit.

Door deze onderbelasting kijkt de werknemer aan tegen te veel routine en te weinig succeservaringen.

Symptomen?

Werknemers kunnen last krijgen van verschillende symptomen. Het is belangrijk om aandacht te hebben voor de signalen, omdat vaak niet meteen aan een bore-out gedacht wordt.

Werkenden voelen zich vermoeid, hebben last van depressieve gevoelens, ervaren irritatie en hebben een ‘leeg’ gevoel.

Taken worden gerekt om de tijd opgevuld te krijgen en werknemers scheppen de indruk dat ze steeds druk bezig zijn.

Oplossingen?

Een eerste oplossing is om met leidinggevenden te kijken of de bestaande jobbeschrijving uitgebreid of aangepast kan worden. Kan de werknemer meer taken op zich nemen of zich binnen de job heroriënteren naar nieuwe taken?

Indien zich binnen de job geen nieuwe kansen aanbieden, kan de werknemer ervoor kiezen om een andere baan te zoeken. Dit kan intern, binnen hetzelfde bedrijf, of extern, in een nieuwe omgeving.

Meer lezen?

Bore-out, als verveling je werk wordt, Philippe Rothlin, Uitgeverij Spectrum

Eveline Janssens