Happy birthday to me: tips voor het trakteren op het werk

Gepost op 27/04/2018

Hoera, je bent jarig! Tijd voor taart, een feestje en veel felicitaties. Maar wat op het werk? Trakteer je je drie directe collega's op taart? Of verwacht de hele vloer een drink op vrijdagavond? Is het voldoende om een pak Mignonettes in de leraarskamer te dumpen? Streekpersoneel is er met elegante en lekkere voorstellen om niemand over het hoofd te zien.

Een klein team

Werk je in een bedrijf met een klein team? Dan heb je de luxe om iedereen te trakteren, zonder een aanslag te plegen op je net gestorte maandloon. Bak een cake, koop een taart of organiseer een drink met wat cava en borrelhapjes aan het eind van de werkdag.

 

De volle vloer

Verwachten alle collega’s van je dertigkoppige team dat je ze trakteert? Komt de hele ochtendshift even langs je werkplek om te graaien in de verjaardagstraktatie? Dan dien je het wat grootser te zien. Gelukkig kan dat zonder een financiële kater. Neem een grote mand of schaal mee en plan een tripje naar de supermarkt. Koop een assortiment koekjes, chocola of snoep en zet alles ’s ochtends klaar. Zo kan iedereen langskomen, iets lekkers uitkiezen en je feliciteren.

 

De grote multinational

Werk je in een bedrijf met meer werknemers dan je vrienden hebt op Facebook? Dan ga je shiften. Je directe collega’s kan je tijdens de lunch trakteren op dessert. Of zet een mand met lekkers klaar in jullie vaste vergaderzaal, met een kaartje erbij wie jarig is, dat verhoogt de drempel voor iemand die van twee verdiepingen hoger zou komen ‘schnabbelen’. Je kan ook een kleine afterwork drink organiseren in een café in de buurt. Je hebt dan zelf een zicht op wie je uitnodigt en wie niet.

 

De etiquette

Welke optie je ook kiest, volgende regels der wellevendheid hou je best in acht:

 

  • Vergeet je baas of verantwoordelijke niet.
  • Kies je ervoor om niet te trakteren, dan kan dat, maar ga de dag erop niet al te uitgebreid zitten smikkelen van de traktatie van je collega.
  • Ga niemand op de vingers tikken als een collega uit een ander team het ‘waagt’ om zichzelf te bedienen, ook al voorzie je enkel iets voor jouw team.
  • Verstuur je een kleine uitnodigingsmail voor een drink, zorg dan dat je niemand over het hoofd ziet. Dat kan voor pijnlijke taferelen zorgen.

 

Mag Streekpersoneel je alvast hartelijk feliciteren met je verjaardag?

Eveline Janssens