Goede voornemens op het werk?

Een nieuw jaar is hét moment van de nieuwe voornemens. Wat wil jij volgend jaar bereiken in je carrière of wat zie je als werkpuntje? Grote, ambitieuze zaken of kleine dingen die het werken aangenamer maken? Waar je ook naar streeft, zorg dat je voornemens haalbaar zijn, zo niet eindig je toch maar gefrustreerd. Hier enkele voorbeelden.

1. Vaker op tijd komen

Is op tijd komen ook niet je sterkste kant? Dan is het misschien goed te proberen in 2018 vaker op tijd op het werk te komen. Waarschijnlijk zijn enkele kleine ingrepen in je ochtendroutine al voldoende om tijdig aan je bureau te zitten. Je wekker iets vroeger zetten en de avond ervoor al iets voorbereiden, kunnen wonderen doen.

2. Minder stressen

Hmm, wie wil dit niet: iets minder stress op het werk? Maar weet je dat stressen vooral bij jezelf ligt en minder bij de hoeveelheid werk die op jou ligt te wachten? Maak een duidelijk prioriteitenlijstje en zet niet te veel zaken op één dag, zodat er ook nog tijd is voor een onverwachte taak.

3. Minder afgeleid zijn

Ben je snel afgeleid door de inkomende e-mails of kun je het niet laten Facebook te checken? Het is moeilijk om je te verdiepen in je werk als je voortdurend externe prikkels krijgt. Zet die mails eens enkele uren uit en hou het checken van je Facebook-account voor een rustmoment tussen twee grote blokken geconcentreerd werken door. Zo heb je ook nog eens het gevoel dat je jezelf beloont.

4. Betere combinatie werk-gezin

Heb je het gevoel dat je te veel bezig bent met je werk en dat je de kinderen amper ziet opgroeien? Ga dan eens met je baas praten en bespreek met hem/haar de mogelijkheden om bijvoorbeeld één dag van thuis te werken. Zo kun je ook eens aan de schoolpoort staan. Het nieuwe jaar is het uitgelezen moment om dit van je baas gedaan te krijgen.

5. Hou van alle dagen van de werkweek

De maandag is de minst populaire dag onder werknemers. Nog vijf lange werkdagen voor je en het weekend lijkt verder weg dan ooit. Maar deze negatieve ingesteldheid maakt de dag er niet beter op. Gebruik de maandag om een weekplanning op te maken en zet iedere dag een taakje dat je echt graag doet. En spreek de maandagavond af met vrienden of ga sporten, zo heb je al iets om naar uit te kijken en vliegt de werkdag zo voorbij.

Mieke Vercruijsse