Gezonde voeding als wapen tegen ziekteverzuim (2)

Twee op de drie werkgevers vindt aandacht voor gezondheid erg belangrijk om ziekteverzuim tegen te gaan en werknemers langer aan het werk te houden. Steeds vaker zien we gezonde snacks opduiken in kantoren en meer groenten in de kantine. Maar uiteraard kunnen we ook een gezonde lunch van thuis meenemen. We gingen ons oor te luister leggen bij voedingsdeskundige Hella Van Laer.

Hoe kunnen we ons behoeden om terug in slechte gewoontes te vervallen?

Er zijn uiteraard een aantal valkuilen. Slaaptekort, hoge werkdruk, lastige collega’s… Afhankelijk van onder andere je eigen persoonlijkheidskenmerken ga je hierdoor snel of minder snel vervallen in slechte eetgewoontes. Maar als je omgeving gezond eet, verminder je die kans en is het makkelijker om het kiezen voor gezonde voeding vol te houden, ook met deze triggers om je heen.

Een gezonde lunch van thuis meebrengen, lijkt me al een goed begin. Waaruit bestaat een gezonde brooddoos?

Ten eerste wil ik het niet hebben over brooddozen, maar wel over lunchboxen. Aantrekkelijke doosjes waar je ook eens andere dingen zal instoppen dan boterhammen en waar vaak ook verschillende compartimentjes in zijn. Als ik denk aan een gezonde lunch, dan kunnen dat wat groenten zijn die je van thuis meebrengt, bijvoorbeeld met noten, linzen en kikkererwten. Je kunt dit combineren met wat vis, avocado, stukje kaas,…. Er zijn zo veel leuke mogelijkheden en variaties te bedenken. Je kan ook de gewoonte hebben om ’s avonds een extra portie van je gezonde maaltijd te maken en dit mee te nemen de volgende middag.

Heeft ons lichaam een andere lunch nodig afhankelijk van het werk dat we doen?

Er is nog steeds de misvatting dat mensen die zeer actief bezig zijn, bijvoorbeeld bouwvakkers, een half brood nodig hebben als middagmaal. Het is inderdaad zo dat wie fysiek actief bezig is, meer energie nodig heeft, maar die energie kan perfect uit andere, gezondere voeding gehaald worden. Er is geen excuus om naar een suikerwafel of een groot wit brood te grijpen…

Wat met mensen die beroepshalve vaak op restaurant gaan?

Mijn eerste tip is dat ze het mandje met brood best laten voor wat het is. Wanneer je brood eet voor je maaltijd, heb je al een suikerpiek voor het eten, gevolgd door een insulinepiek en dat dien je te vermijden. Ga liever voor de olijfjes op tafel. Mensen die vaak op restaurant moeten, maken er dan best een goede gewoonte van om te kiezen voor één gerecht, dus geen voorgerecht en dessert en leggen de nadruk op groenten. We moeten een verschil maken tussen sporadisch eens een hapje gaan eten of vaak op restaurant moeten gaan. Al een geluk dat de meeste restaurants inspelen op de gezonde voeding en meer groenten aanbieden. Lekker bereid bovendien.

We kunnen al het een en andere terugvinden op www.gezondedrukte.be.

Dit is een platform dat ik met drie andere mama’s heb opgericht met de bedoeling werkende ouders tips te geven over hoe ze gezond eten op tafel kunnen toveren dat snel klaar is, lekker is en vooral gezond. In mei brengen we ook een boek op de markt. We verzorgen ook workshops voor bedrijven.

Mieke Vercruijsse/foto Luc Gordts