Geef burn-out geen kans!

Burn-out, het kan iedereen overkomen. Eenmaal je in een burn-out terechtkomt, is het een lange weg om weer uit het diepe dal te klimmen. Daarom is het belangrijk om preventief te werk te gaan en burn-out geen kans te geven.

De aangekondigde controlemaatregelen in de strijd tegen burn-out moeten bedrijven stimuleren om meer te ondernemen om er hun werknemers van te behoeden. En uit studies blijkt dat een actieve preventie van burn-out, die voortbouwt op de methodiek van het succesvolle ongevallenpreventiebeleid, zijn vruchten afwerpt.

Symptomen vroeg herkennen

Werknemers kunnen gesensibiliseerd worden om de symptomen van burn-out bij zichzelf snel te herkennen en snel te kunnen ingrijpen. Minstens even belangrijk is dat collega’s en het management van bedrijven zich voldoende bewust te zijn van de risico’s die tot burn-out leiden, de symptomen ervan herkennen en actie ondernemen. Een van de mogelijkheden bestaat erin de spanning tussen het beroepsleven en het privéleven van werknemers te verlagen en beter in balans te brengen.

Evenwichtige levensstijl

Een evenwichtige levensstijl is een goede remedie om burn-out te voorkomen. Zo ontwikkelde het uitzendbedrijf Tempo-Team een reeks initiatieven die een evenwichtige levensstijl bij werknemers promoten. Via een innovatief online platform kunnen werknemers deelnemen aan acties rond bewegen, sporten, slapen, drinken, gezond eten, roken, stress, gewicht en welzijn. “Werknemers schrijven zich in voor een of meer van de acht modules en krijgen wekelijks praktische tips en oefeningen om hun levensstijl op en naast de werkvloer te verbeteren. Dit helpt hen om beter om te gaan met de druk van het dagelijkse leven”, vertelt Joris Trog, preventieadviseur bij Tempo-Team. De resultaten van het platform zijn erg positief. Meer dan 1 op de 3 werknemers schreven zich in op het platform en werken actief aan hun fysieke en mentale welzijn en gezondheid.

Re-integratie op maat

Na langdurige afwezigheid door burn-out is het risico op hervallen of het niet langer aarden in de job of het bedrijf groot. Daarom investeren heel wat bedrijven actief in de re-integratie van werknemers. Een goede re-integratie is maatwerk en wordt voor elke medewerker anders ingevuld.

Mieke Vercruijsse