Eindejaar op het werk: genieten of stressen?

Ook op de werkvloer is de kerstsfeer alom aanwezig: kerstboom, kerstlichtjes, kerstkaartjes, misschien hier en daar al een etentje en geschenkjes… De helft van de werknemers vindt werken tijdens de kerstperiode hierdoor ook prettiger dan tijdens de rest van het jaar. Toch brengt de eindejaarsperiode voor velen ook stress met zich mee.

Druk thuis en op het werk

Het is weer zover: de feestdagen staan voor de deur. Druk thuis met geschenkjes halen, inpakken, gasten uitnodigen,… Maar één op de vier Belgen ervaart duidelijk een extra druk in hun privéleven. Ook op de werkvloer worden we blijkbaar niet gespaard van drukte. Nederlandstalige werknemers ervaren dit opvallend sterker (30%) dan Franstalige (20%). Drukte, zowel op het werk als privé, weegt voor werknemers in kleine bedrijven (1 op 3) zwaarder door dat voor deze in grote bedrijven (1 op 5). Velen zijn dus al moe nog voor het feesten moet beginnen.

“Drukte op de werkvloer is duidelijk niet de enige oorzaak van kerststress. Mensen hollen buiten de werkuren van hot naar her om de laatste kerstinkopen te doen en alle eindejaarsdiners bij te wonen. Het verrast dus niet dat heel wat werknemers al moe zijn nog voor aanvang van de feesten”, aldus Valérie Denis, verantwoordelijke CSR bij Tempo-Team, naar aanleiding van het ‘RED Report’-onderzoek van Tempo-Team .

Wees voorbereid

De eindejaarsdrukte is een jaarlijks terugkerend fenomeen waarop je je ook perfect kan voorbereiden. Extra personeel, een goede afstemming van de vakantieregeling onder de collega’s,… kunnen wonderen doen. Ruim één op de tien werknemers geeft aan dat er extra personeel nodig is om de kerstdrukte op de werkvloer beter de baas te kunnen en evenveel ondervraagden klagen dat ze veel overuren moeten kloppen. “Het is jammer dat juist zo’n leuke periode van het jaar voor extra werkstress zorgt. Vraag op tijd aan je werkgever naar de geplande personeelsbezetting op het einde van het jaar en stem vakantieperiodes goed af met je collega’s. Een goede voorbereiding is het halve werk. Dit geldt trouwens ook privé: plan tijdig kerstaankopen om lange wachttijden aan de kassa’s en drukke winkelcentra te vermijden”, vertelt Valérie Denis.

Durf ‘nee’ te zeggen

“We willen soms zo aan alle verwachtingen voldoen dat we onszelf af en toe uit het oog verliezen en vergeten wat echt belangrijk is. Durf ‘nee’ te zeggen. Zo kan iedereen met een gerust hart genieten van het kerstdiner”,besluit Valérie.

Nu enkel nog wachten op de eerste sneeuwvlokjes… Prettige eindejaarsfeesten!

Mieke Vercruijsse