Eerste uitzendkantoor voor oudere werknemers

Als vijftigplusser terug je plaats vinden op de arbeidsmarkt. Hoe pak je dat aan? Het gloednieuwe uitzendkantoor Nestor richt zich specifiek op 50-plussers en gepensioneerden. Het bedrijf, opgericht door twee jonge ondernemers, is het eerste in zijn soort in België.

De twee vrienden Mathieu Vandenhende (30) en Nicolas Moerman (29) staken de koppen bij elkaar en beslisten om, in een maatschappij waarin vergrijzing de kop opsteekt, een uitzendkantoor op te richten voor vijftigplussers en gepensioneerden. “De overheid heeft de laatste jaren heel wat regels uitgewerkt om in de spelen op de vergrijzing. Wij willen hier als privé-initiatief op inspelen en de rol van de ouders werknemer op de arbeidsmarkt dekken”, vertelt Nicolas.

Een succesverhaal

En hun initiatief blijkt een succes, want amper één maand na de opstart hebben al 1.700 werknemers zich aangemeld en intussen zijn er al een aantal aan de slag. Iedereen kan zich bij ons als vijftigplusser of gepensioneerde online aanmelden. “We hebben geen typevoorbeeld van wie zich registreert. Dit gaat om vijftigplussers die hun job bijvoorbeeld omwille van reorganisatie verloren, mensen met een job die gewoon eens willen kijken wat er nog als aanbod op de markt is, mensen die kiezen voor een carrièreswitch en de (brug)gepensioneerden die actief willen blijven en die nog geen zin hebben om thuis te zitten.

Op zoek naar ervaring

Ook de bedrijven die bij Nestor komen aankloppen zijn heel divers. Grote bedrijven die focussen op de leeftijdspyramide in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen en kleinere bedrijven en eenmanszaken die versterking willen voor enkele dagen per week. “Het gaat om bedrijven die specifiek op zoek zijn naar oudere werknemers, vaak omwille van hun ervaring of door hun affiniteit met de doelgroep waarop ze zich moeten richten. Hierbij denk ik dan aan een verkoper die producten aan de man moet brengen bij senioren”, vertelt Nicolas.

Nestor

De naam van het uitzendkantoor werd niet toevallig gekozen. De nestor was vroeger en eretitel voor de ‘éminence grise’. 50-plussers hebben soms het gevoel dat ze afgeschreven zijn, maar niets is minder waar. De nestor is ook de oudste en wijste van de groep en is van ontelbare waarde.

De digitale wereld

Volgens Nicolas is het een foute perceptie dat oudere werknemers niet mee zouden kunnen op digitaal vlak. “Net daarom is de eerst aanmelding bij ons digitaal. We zien dat er zowel van op de computer als van op de tablet registraties gedaan worden. Van dit cliché moeten we af”, besluit hij.

Mieke Vercruijsse

Info: www.nestor.be