Een relatie op het werk? De voor- en nadelen

Gepost op 12/02/2018

Heb jij een relatie met een collega op het werk? Dit kan zeer plezant zijn, maar het heeft ook enkele nadelen. Met Valentijn voor de deur zetten wij er enkele op een rijtje voor de tortelduifjes.

Niet zo onlogisch dat Cupido raak schiet op het werk. Je spendeert namelijk heel wat tijd op de werkvloer en met je collega's. De vonk kan dus wel eens overslaan en als dit langs beide kanten gebeurt, dan is het niet zo vreemd dat er op het werk al eens koppeltjes ontstaan. Best wel plezant om samen naar het werk te rijden en met je geliefde te gaan lunchen, maar er zijn ook valkuilen. Niet alle collega's weten het te waarderen als je alleen oog zou hebben voor je partner. Wat zijn de voor- en nadelen?

Wees niet handtastelijk

Als jullie de ochtend al samen doorgebracht hebben thuis, dan moet het zeker wel lukken om je partner tijdens de werkuren fysiek met rust te laten. Geef die laatste kus nog in de auto voor jullie uitstappen aan het werk, maar laat die handtastelijkheden voor de rest van de werkdag dan maar varen. Uiteraard is het verleidelijk je partner eens te knuffelen aan de kopieermachine, maar je doet dit beter niet te opvallend. Stiekem een korte aanraking is best wel spannend, maar hou het ook stiekem; dan blijft het ongetwijfeld ook nog plezanter.

Zet een ruzie thuis niet verder op het werk

Wanneer je 's morgens aan de ontbijttafel een discussie hebt gehad, zet deze dan zeker niet verder op het werk. Collega's die kibbelen om privézaken worden niet gewaardeerd! En omgekeerd: neem je conflicten met elkaar op het werk ook niet mee naar huis.

Zorg voor activiteiten zonder je partner

Wanneer je een relatie hebt met je collega, breng je zo goed als alle tijd samen door. Thuis ben je samen en op het werk ook. Dat kan in het begin zeer leuk zijn, maar zorg ervoor dat je ook voldoende tijd maakt voor jezelf en andere mensen. Dit kan door bijvoorbeeld een verschillende hobby te hebben.

Sluit andere collega's niet uit

Het is uiteraard leuk om met je geliefde te gaan lunchen tijdens de werkpauze, maar zorg ervoor dat je de andere collega's ook niet uit het oog verliest. Je collega's waar je vroeger mee ging lunchen, willen dat je ook nog eens wat tijd voor hen maakt. Doe dit dan ook. Maar op Valentijn zal uiteraard niemand jullie scheef bekijken als jullie er eens met z'n tweetje op uit trekken.

De roddeltantes...

Wanneer je een relatie begint op het werk, zal er geroddeld worden. Wees daar maar zeker van. Trek je dat niet te veel aan en kom uit voor je relatie als ernaar gevraagd wordt. Dan zal het roddelen wel vanzelf ophouden.

En als het slecht afloopt?

Als het zou komen tot een relatiebreuk met je collega, dan is het niet zo evident om je ex-partner te vermijden. Het beëindigen van een relatie met je collega betekent niet dat je die persoon ook niet meer zal zien. Het kan emotioneel een zware dobber zijn om nog dagelijks geconfronteerd te worden met je ex-geliefde. Laat die zeker je professionaliteit niet in het gedrang komen. En als je merkt dat je niet meer professioneel kunt blijven, ga dan op zoek naar een andere job.

Mieke Vercruijsse