Durf jij deze acht 21-dagen challenges aan?

De wetenschap zegt dat je minstens 21 dagen nodig hebt om een gewoonte aan of af te leren. Ook op je werk kan je oude routines breken of nieuwe paden bewandelen. Durf jij deze acht challenges aan?

1. Sta 21 dagen minstens één uur vroeger op

Heb je de gewoonte om ’s ochtends als een gestresseerde moppersmurf rond te lopen? Dan sluipt de stress sowieso binnen in de rest van je dag. Zet de wekker een uurtje vroeger en je krijgt vanzelf meer ruimte om datgene te doen wat jij wil.

2. Leef 21 dagen zonder lift

Dat ding naast of in de nabijheid van de lift wordt ook weleens een trap genoemd. Je kan deze constructie meestal zonder bijkomende risico’s gebruiken om jezelf naar een hoger niveau te tillen. Werkt ook in de omgekeerde richting.

3. Doe 21 dagen een sociale media-detox

Dit is misschien wel de zwaarste challenge van allemaal. Een sociale media-detox kan aanvoelen als het genadeloos doorknippen van je virtuele levenslijn. Maar je wordt in de file echt niet vrolijker van zonovergoten foto’s van mensen die op een parelwit strand in Ibiza zitten te lurken aan een bokaal gin-tonic.

4. Geef 21 dagen lang je mening

Ben jij zo iemand die vaak na een gesprek of een vergadering denkt: ‘Had ik maar mijn mening laten horen!’ Probeer dat dan eens drie weken lang elke dag te doen, professioneel en privé. Niet dat je mening altijd gedeeld zal worden, maar het is sowieso goed om eens jouw standpunt naar voren te brengen, je hart te luchten, bij te dragen tot een discussie.

5. Ga 21 dagen lang Obama achterna

Het spreektalent van Barack Obama zal je misschien nooit evenaren, maar iedereen kan vijlen aan zijn verbale vaardigheden. Yes, you can! Let vooral op volgende zaken: Gebruik je stopwoorden? Hanteer je tempowissels om vaart in je verhaal te brengen? Las je af en toe een goed getimede stilte in?

6. Wandel 21 dagen tijdens je middagpauze

Je brein valt in slaap wanneer je te lang zit. Een professor aan de universiteit van Illinois bewees dat aan de hand van een simpel onderzoek. Hij bestudeerde de hersenactiviteit van zijn studenten na 20 minuten stilzitten en na 20 minuten wandelen. Bij de wandelaars kwam er een stof vrij die het geheugen positief stimuleert. Ga dus 20 minuten wandelen tijdens de middag.

7. Klaag en zaag 21 dagen niet

Je kan op alles kritiek hebben, van ’s morgens tot ’s avonds. Maar probeer eens drie weken lang geen enkele jammerklacht te uiten. Niet over je eigen situatie, niet over het gedrag van een ander, niet over het verkeer, het weer, de politici of de buren. Je zal zien dat je je veel beter zal voelen en dat collega’s liever in jouw buurt zullen vertoeven.

8. Kom 21 dagen overal op tijd

Te laat komen is inefficiënt, onbeleefd en er zijn zelden geldige excuses voor. Met een goed horloge en een goede inschatting van de reistijd, slaag je er ongetwijfeld in om wél op tijd te komen. Je zal gauw merken welk comfort dat geeft – aan jou én je omgeving.

Gerlinde De Bruycker

’21 dagen, 100 challenges’ werd geschreven door Wim De Bock & Pieter Vanderhaegen en is nu uit bij Borgerhoff & Lamberigts.