Druk, druk, druk? Met deze 7 tips lukt het je allemaal

We hebben het met z’n allen alsmaar drukker. Drukker hoeft echter niet synoniem te staan met stressvoller. Met deze tips kan je ook met een druk (professioneel) bestaan de harmonie in je leven perfect bewaren.

1. Jij beslist

Vandaag worden we overstelpt met een overdaad aan keuzes, zowel professioneel als daarbuiten. Aan het eind van de dag bepaal jij echter welke richting het uitgaat. Wil je kost wat kost met alle trends mee of vaar je je eigen koers? Probeer het essentiële van het bijkomstige te onderscheiden.

2. Niet storen aub

Ken je die bordjes aan de hoteldeur met daarop ‘Niet storen aub’ ? Wel, beeld jezelf in dat je een paar keer per week zo’n bordje op jezelf hangt. Dat is de tijd waarin jij niet bereikbaar bent en enkel de dingen doet die jijzelf nodig acht: een leuke wandeling, een poetsbeurt, een fietstocht, even een muur witten. Gebruik die tijd dat je er even niet bent met andere woorden om die dingen te doen die rust in je hoofd brengen.

3. Maak gebruik van technologie

Kijk voor elke afspraak in je agenda of je ze niet vanop afstand kan doen via een Skypemeeting, Whatsapp, Google Drive, … Het bespaart je een pak tijd en stress.

4. Delegeer

Het is belangrijk om je vertrouwen te stellen in mensen. Probeer dan ook niet om alles zelf te doen, maar omring je met mensen waar je bepaalde taken naartoe kan delegeren. Het maakt jouw leven meteen een stuk lichter.

5. Digitaal dubbelleven

Heb je al eens opgeteld hoeveel tijd je dagelijks besteedt aan het checken van je smartphone? Offline en online een kring van collega’s/vrienden gelijktijdig onderhouden kan een heuse klus worden. Doe alles met mate.

6. Wees zuinig met multitasking

Managementgoeroes hebben er de mond vol van, maar multitasking is echt niet het wondermiddel. In vele gevallen zorgt het ervoor dat je vaak half tewerk gaat. Probeer waar mogelijk je te focussen op één taak tegelijkertijd.

7. Zie het grote plaatje

Staar je niet blind op elk professioneel detail. Zorg dat het grote plaatje steeds klopt en dat belangrijke/strategische beslissingen steeds grondig afgetoetst worden. Blijf daarentegen niet uren hangen bij elk akkefietje dat professioneel op je weg komt. Je hoofd wordt er meteen een stuk lichter van.

Pascal Dewulf