Dit zijn de populairste goede voornemens op het werk

Gepost op 14/01/2016

Vergeet diëten, sporten of stoppen met roken – die voornemens zijn zó 2015. Focus je dit jaar op de dingen die je werkleven een pak aangenamer maken. Ter inspiratie vind je hier de populairste goede voornemens op het werk, en hoe je ze kan vervullen.

1. Loonsverhoging vragen

Hoe? Bereid je deze keer tot in de puntjes voor op het jaarlijkse feedbackgesprek - het enige moment waarop je zonder schroom om opslag kan vragen. Lijst op waarom jij een meerwaarde bent voor het bedrijf en anticipeer op voorspelbare tegenargumenten van je baas.

2. Meer verantwoordelijkheden aandurven

Hoe? Laat je niet intimideren door de haantjes-collega’s, maar kijk naar de concrete resultaten. Wie levert globaal gezien het beste werk af? Juist, meestal niet de haantjes. Houd je twijfels voor jezelf, geloof in je eigen kunnen en grijp nieuwe uitdagingen met beide handen aan. Wat heb je uiteindelijk te verliezen?

3. Een betere balans zoeken tussen werk en privé

Hoe? Er is een tijd van werken en een tijd van gaan: ga dus elke dag op tijd naar huis. Overuren doen is de uitzondering, niet de norm! Schakel je mailbox uit tijdens het weekend. Geen kat die het erg vindt dat je op zondag niet antwoordt op mails. Plan leuke activiteiten in tijdens de week, zoals een etentje met vrienden. Dat doorbreekt de werksleur en geeft nieuwe zuurstof aan je privéleven.

4. Wegblijven van Facebook en nieuwssites

Hoe? Installeer een Facebook-blocker op je computer, waarmee je tijdelijk de toegang tot Facebook kan blokkeren. Werk met één tabblad op je browser en sluit alle andere tabbladen af, zodat je minder snel afgeleid wordt. Gun jezelf elk uur vijf surfminuutjes, maar tijdens die andere 55 minuten hou je de YouTube-filmpjes voor bekeken.

5. Werkindeling slimmer aanpakken

Hoe? Begin elke dag met de moeilijkste taak. ’s Ochtends ben je frisser dan wanneer je er al zes uur denkwerk hebt opzitten. Schrijf alle kleine en makkelijke taakjes op een apart todo-lijstje en vink ze pas af tijdens het laatste uur van de dag.

6. Meer gespecialiseerde kennis opdoen

Hoe? Lees een paar interessante boeken over je vakdomein en volg een opleiding op het werk. Je kan ook meer contact zoeken met gelijkgestemden. Ga eens vaker naar een receptie om te netwerken, en sluit je aan bij een professionele vereniging.

7. Een aangename collega zijn

Hoe? Elke keer als je een zucht laat ontsnappen op kantoor, geef je jezelf een mentale tik. Je wilt toch niet bekend staan als de zeurpiet van het werk? Probeer elke ochtend opgewekt toe te komen – de kans is groter dat je dan de hele dag goedgezind blijft.

Gerlinde De Bruycker