Dit kan je doen als je wagen op de parking van je werkgever stormschade lijdt

Gepost op 13/03/2019

Je parkeert je wagen op de parking van je werkgever. Als je ‘s avonds naar huis wil rijden, merk je dat er een dakpan (afkomstig van de bedrijfsgebouwen van je werkgever) of een tak op je auto is gevallen met aanzienlijke schade tot gevolg. Wie betaalt dan de rekening?

Omniumverzekering

Ben je omnium verzekerd voor je wagen, geef dan het schadegeval dadelijk aan bij je verzekeraar. Die zal de kosten van de herstelling allicht op zich nemen. Weet wel dat er een franchise toepassing kan zijn. Die hangt af van de verzekering die je afsloot.

De verplichte BA-verzekering die je voor je auto afsloot, zal niet tussenkomen voor je eigen schade. Die vergoedt alleen schade die je aan derden veroorzaakt. Heb je een rechtsbijstandsverzekering dan kan je daarop een beroep doen om je te laten helpen bij de afwikkeling van het schadegeval.

 

Aankloppen bij je werkgever

Je kan daarnaast ook aankloppen bij je werkgever al was het maar om de franchise betaald te krijgen. Hiervoor heb je meerdere aanknopingspunten. Je kan vooreerst zeggen dat hij bewaarder/eigenaar is van het gebouw en/of de boom en dat hij aansprakelijk is voor de schade die daardoor veroorzaakt wordt. Weet wel dat dit argument niet opgaat als er sprake is van overmacht. Windsnelheden van 100 à 120 kilometer per uur gelden volgens de meeste rechters evenwel niet als overmacht. Je werkgever heeft overigens allicht een verzekering afgesloten voor dergelijke aansprakelijkheden.

Je zou ook kunnen proberen te argumenteren dat je werkgever doordat je parkeerde op zijn parking de bewaarder werd van je voertuig. Het is echter zeer onzeker of dit argument succes zal hebben.

 

Rampenfonds

Komt er niemand tussen in je schade en riskeer je daar zelf voor op te draaien, dan kan je eventueel nog terecht bij het rampenfonds. Hiervoor is dan wel vereist dat de storm die de schade veroorzaakte als een ramp erkend wordt. Eens die erkenning er is, zal je ook nog aangifte van het schadegeval moeten doen.

Jan Roodhooft, advocaat