Dit is waarom stress ook goed kan zijn!

Natuurlijk wil je niet in het rood gaan op je werk. Te veel stress jaagt je hartslag de hoogte in en maakt je vergeetachtig en prikkelbaar. Maar soms kan een portie adrenaline ook goed zijn om beter te presteren. Alleen: hoe beland je in die groene zone van positieve stress?

1. Moet je een presentatie geven waar je al weken tegenop ziet of merk je dat je die belangrijke deadline niet zal halen? Beschouw stress dan als een bondgenoot: een gratis shotje adrenaline dat je bloed doet pompen en je hersenen helpt om beter na te denken.

2. Probeer altijd te kijken waarom je iets doet. Dat enorme project bezorgt je nu veel stress, maar staat nadien wel goed op je CV. Hoe gemotiveerder je bent, hoe beter je de stress zal aankunnen.

3. Voel je de zenuwen opkomen, focus dan op het positieve. Denk niet: ‘Ik ga dit nooit kunnen’, maar wel: ‘Dit gaat me lukken!’. Herhaal deze denkoefening bij elke nieuwe stressgedachte. Op den duur zal je de productie van positieve stress bevorderen.

4. Zorg dat je voldoende rust en pauzes inbouwt tussen 2 stressmomenten in. Anti-stresscoach Franky Vandevijvere legt uit waarom dat zo belangrijk is: “Bij positieve stress bouw je spanning op om een prestatie te leveren of een doel te bereiken. Nadien zal de spanning weer dalen naar een normaal niveau. Maar als de stresspieken elkaar te snel opvolgen of te intens zijn, komt er geen ontspanning meer. Dit wordt ervaren als negatieve stress.”

5. Vaak focussen werknemers enkel op de stress vóór een nerveusmakende gebeurtenis. Terwijl de opluchting achteraf overweldigend kan zijn: ‘Het was helemaal niet zo eng als ik dacht, de wereld is niet vergaan, ik heb het best goed gedaan’. Probeer vooral die gedachten mee te nemen als je voor een nieuwe stresserende situatie staat.

6. Blijven de zenuwen maar door je hoofd malen? Probeer ze zelf actief uit te schakelen. Dat lijkt een aartsmoeilijke opdracht, maar je kan er echt voor zorgen dat je de stress eventjes vergeet: door gezellig te keuvelen met je collega’s, een luchtje te scheppen tijdens de middagpauze of een grappig filmpje op YouTube te bekijken. Alle beetjes helpen!

7. Ademhalingstechnieken doen wonderen om stress te bestrijden – sla er de vele cursussen maar op na. En het voordeel is: je kan op elk moment van de dag subtiel ademhalingsoefeningen doen aan je bureau. Geen kat zal merken waar je mee bezig bent.

8. Stress zet zich altijd vast op de spieren. Bezoek daarom geregeld een fysiotherapeut of masseur, die maken je spieren weer los en halen alle spanning eruit. Zodat enkel nog de positieve adrenaline overblijft!

Gerlinde De Bruycker