Dingen die je nooit mag zeggen als je van job verandert

Heb je een nieuwe job beet? Hoera, de toekomst lacht je toe! Maar je collega’s blijven wel op hun oude, voorspelbare stoel zitten. Wees daarom voorzichtig met wat je tegen hen zegt…

Een vertrekkende collega confronteert de achterblijvers altijd met zichzelf, ook al zijn ze perfect gelukkig in hun job. Iemand die vertrekt, is in beweging, zij blijven stilstaan. Hou onderstaande quotes dus maar mooi voor jezelf.

“Ik ga daar veel meer verdienen dan hier”

Heel wat mensen vinden het nodig om de details van hun nieuwe loonbrief te vermelden. Niet doen. Je maakt je oude collega’s impliciet uit voor armoezaaiers.

“Eindelijk een bedrijfswagen! Het werd tijd”

Ook dit past bij het vorige citaat, net zoals alle toespelingen op betere arbeidsvoorwaarden, een chique kantine met gratis broodjes, de nieuwste iPhone in je welkomstpakket,…

“Ik heb al eens nagedacht hoe jullie het voortaan kunnen aanpakken”

Nee, dat is jouw taak niet meer. Je collega’s kunnen het zelf wel aan. By the way: grote hervormingen doorvoeren op het moment dat jij je biezen pakt? Goed geprobeerd.

“Jullie kunnen me altijd bellen als er nog vragen zijn”

Maak geen beloftes die je eigenlijk niet wil maken. Hoop je de komende maanden echt nog telefoontjes te krijgen met de vraag hoe jij dat dossier ook alweer aanpakte? Je zal het al druk genoeg hebben om jezelf in te werken in je nieuwe baan.

“Veel succes met de baas (knipoog)”

Met bazen is het altijd wat. Het is niet omdat jij eindelijk verlost bent van dat vreselijke sujet, dat je in je volgende baan niet op een nieuwe horrorbaas kan botsen.

“Sorry dat ik vertrek”

Je hoeft je nooit te excuseren omdat je van job verandert. Het is heel normaal om in je carrière nieuwe oorden op te zoeken. Waarschijnlijk heb je daar ook helemaal geen spijt van, dus hoef je ook niet ‘sorry’ te zeggen.

“Ik kan polsen of ze nog extra mensen willen aannemen”

Dit is niet het moment om dure beloftes te doen aan je oud-collega’s. Vooral omdat je nog niet eens bent gestart in je nieuwe job. Je houdt je beter wat low profile in het nieuwe bedrijf: jij hoeft niet de taken van het HR-management over te nemen.

“Yihaa, voorgoed verlost van dit bedrijf!”

Het kan verleidelijk zijn om je hart te luchten nadat je je ontslag hebt gegeven, maar je laat er geen goede laatste indruk mee na – ook niet bij je collega’s. Je laatste woorden blijven het langste nazinderen en kunnen ooit tegen je werken. Neem op een mooie manier afscheid, zonder onnodig bruggen te verbranden.

“Zal het hier wel lukken zonder mij?”

Ja hoor. Niemand is onmisbaar, ook jij niet.

Gerlinde De Bruycker