De zes van… de leerkracht lager onderwijs

In de rubriek ‘De zes van…’ polst Streekpersoneel.be naar de drie uitdagingen en de drie zegeningen van verschillende beroepen. Zo heeft de boekhouder een hekel aan een schoendoos vol verfrommelde facturen, kan de schoolmeester enorm trots zijn als die ene leerling de rekensom eindelijk snapt en heeft de postbode een hekel aan stortbuien net voor de laatste bocht van zijn route.

ID-Kit:

Naam: Melissa Verjans

Woonplaats: Sint-Stevens-Woluwe

Leeftijd: 33 jaar

Opleiding: Bachelor Lager Onderwijs

Beroep: leerkracht 1e leerjaar

Bedrijf: Basisschool ’t kasteeltje – Overijse

Mijn drie uitdagingen:

1. Mijn job zorgt vaak voor discussies binnen de vrienden- en familiekring. Wij krijgen het verwijt dat we veel vakantie hebben en maar 24 uren per week werken. Velen vergeten dat er heel wat taken bijkomen. Naast het lesgeven, bestaat een schooldag uit toezichten, administratie, kopieerwerk, zorgoverleg, leerlingen observeren, verbeterwerk, … Wij zijn niet ‘klaar’ om 16u. Ook vakanties staan in teken van school. Naast quality time met het gezin zijn wij aan het voorbereiden, de klas aan het herinrichten of nog beter…..dan halen wij al het opgehoopte verbeterwerk in.

2. Ouders zijn veeleisender geworden. Ze stellen zich mondig op en spellen ons soms de les. We geven te veel huiswerk, het klopt niet wat we zeggen want hun kind kan thuis wel vlot lezen, hun kind heeft faalangst, … Aan de andere kant hebben ouders minder tijd om zich met de opvoeding van hun kind bezig te houden. De grens tussen opvoeding en onderwijs vervaagt. Noodzakelijke leefregels, sociale vaardigheden, waarden en normen,… We staan hier tegenwoordig allemaal mee voor in.

3. Ik kan me in winkels zoals Ikea, Action,… niet inhouden als het neerkomt op didactisch materiaal. En ik ben zeker niet de enige. De bedragen lopen op, en jammer genoeg is veel voor eigen rekening.

Mijn drie zegeningen:

1. Ik sta in het eerste leerjaar. De onvoorwaardelijke dankbaarheid die ik van mijn leerlingen krijg, maakt mijn job de moeite waard. Zij komen op 1 september aan in de klas en kunnen nog niet rekenen, schrijven noch lezen. Eind juni laat ik hen los. Elk jaar opnieuw doe ik dat als trotse juf. Wat zij op één jaar tijd leren is ongelooflijk. Het geeft me elk jaar opnieuw een kick. Dat gevoel is trouwens nog intenser bij kinderen waar je extra veel moeite voor hebt gedaan.

2. Wij hebben een sterk team en ik kom graag naar school. Alle collega’s bouwen op elkaar en dat maakt het elke dag weer leuk. Wij zijn niet alleen collega’s, er ontstaat ook hechte vriendschap. En in tegenstelling tot wat velen misschien denken, gaat het in de leraarskamer niet altijd over school. Wij weten het regelmatig boeiend te maken.

3. Ik ben in die negen jaar dat ik in het onderwijs sta veranderd als persoon: ik ben geduldiger en flexibeler geworden. Ik sta meer open voor andermans mening en kan me perfect aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Mijn observatievermogen is ook gegroeid. Ik voel en zie meer dan vroeger.

Ook deelnemen aan ‘de zes van’? Mail dan naar patrick.staudt@roularta.be

Eveline Janssens