De werkplek van de toekomst

Op de Kunstberg in Brussel werd eerder dit jaar de ‘Office of the Future’ voorgesteld. Dit nieuwe en innovatieve concept van Belgische bodem werd ontwikkeld om oplossingen te bieden voor de uitdagingen die bedrijven en medewerkers steeds vaker tegenkomen in hun werkomgeving.

De Office of the Future, ontworpen door HP, wil tegemoet komen aan de nieuwe manier van werken en roept Belgische bedrijven en organisaties op om hun werkomgeving te herdefiniëren. “Onze (zakelijke) wereld evolueert constant en onze werkomgeving moet zich aanpassen aan de digitale transformatie die impact heeft op onze beroepen en nieuwe behoeften en verwachtingen bij werknemers creëert”, zo luidt het bij HP.

Flexibiliteit

De moderne werknemers willen steeds meer flexibiliteit, zowel op vlak van de plaats van werken als van de werkuren. “Werkgevers kunnen enkele eenvoudige stappen zetten om de werkplek te transformeren. Een manier is om een Activity Based Working kantoor in te richten. Dat wil zeggen dat je zones creëert die aansluiten bij de verschillende werkzaamheden gedurende de dag. Denk aan focusruimtes, informele vergaderruimtes, of flexibele werkplekken. Al naar gelang je wil videoconferencen, een presentatie moet afmaken of met een virtueel team wil samenkomen, elke taak heeft een optimale werkomgeving”, licht Dirk Slachmuylder, Managing Director HP Belux toe.

Technologie als facilitator

Koen Van Beneden, General Manager Personal Systems HP Belux, legt uit: “Als werkgever is een moderne werkplek essentieel om talent aan te trekken en te houden. Die werkplek is tevens deels thuis en dat betekent dat het minsten zo relevant is om medewerkers te voorzien van een optimale Home Office. Technologie is hier een facilitator die ervoor zorgt dat je op iedere plek directe toegang hebt tot het virtuele kantoor, ook onderweg.”

Welzijn en creativiteit

The Office of the Future integreert elementen waardoor ideale werkomstandigheden gecreëerd worden, zoals natuurlijk lichtinval, mos om de lucht te zuiveren, samenwerkplekken waar je kunt co-creëren en een goede mix tussen fysieke en digitale voorzieningen.

Voorbeeld voor bedrijven

HP gaat met deze open en modulaire kantooromgeving op tour. Tijdens een inspiratiesessie van 45 minuten kunnen bedrijven ontdekken hoe design, security, co-creatie, technologie en mobiliteit geïntegreerd kunnen worden in een future-proof werkomgeving. Zo hoopt HP bedrijven aan te sporen om na te denken over de werkplek van de toekomst en de maatschappelijke uitdagingen aan te gaan.

Hier vind je de Office of the Future: Genk van 19 tot 30 augustus, in Gent van 9 september tot 20 september, van 15 tot 24 oktober in Oostende en van 14 tot 28 november in Mechelen. Info: www.mobielerwerken.be/2019/03/21/the-office-of-the-future-on-tour, https://binged.it/31KN05D

Mieke Vercruijsse