De kantoorhond: binnenkort ook op jouw werkplek?

Gepost op 13/06/2017

Geloof het of niet, maar de kantoorhond maakt zijn intrede. De kantoor-wat? Jawel, de kantoorhond.

Stress en burn-out zijn vandaag de meest voorkomende symptomen binnen bedrijven. Sterker nog: ze komen zo vaak voor dat bedrijven het als een structureel probleem zijn gaan beschouwen. Naast de traditionele paden die op dat vlak worden bewandeld (rust, een tijdje er tussenuit, flexibele uurroosters en -werkplekken, ...) gaan bedrijven steeds creatiever tewerk om medewerkers die het even moeilijk hebben te ondersteunen en zie daar: de kantoorhond doet zijn intrede.

Viervoeter op kantoor

Neen, de kantoorhond is geen fenomeen van een hippe startup uit Silicon Valley. Bij Nestlé in Brussel lopen Pepper en Vedett rond, maar gaan vervolgens weer braafjes op de werkplek van hun baasje zitten om hem of haar gezelschap te houden. Wie bij Nestlé Brussel binnenloopt, kan er in een vergaderzaal dus zeker wel eens een trouwe viervoeter onder tafel vinden. Sinds 2015 moedigt het Franse voedingsconcern zijn medewerkers immers aan om hun hond meer naar kantoor te brengen om zo de stress te verlichten. Dat de medewerkers enthousiast zijn, hoeft geen betoog. Af en aan lopen er zowat twintig viervoeters rond in de kantoren van Nestlé.

Hondenweide

Alsof dat nog niet genoeg is, heeft Nestlé ook een heuse hondenweide aangelegd waar de beestjes hun ding kunnen doen en uiteraard even in het rond huppelen. Ook het liftensysteem is bij Nestlé  afgesteld op de trouwe viervoeters. Ze mogen enkel mee in de linkerlift, zodat mensen die niet direct gesteld zijn op de diertjes ook rustig in de lift kunnen staan.

Bij het concurrerende Mars hebben ze eveneens een diervriendelijke filosofie en lopen er sinds vijf jaar regelmatig hondjes doorheen de kantoorruimte. Het feit dat zowel Nestlé als Mars hondenvoeding in hun portfolio hebben, heeft er zeker mee toe geleid dat honden er meer dan welkom zijn. Je kan immers moeilijk hondenvoeding propageren wanneer er op kantoor nog nooit een hond te zien was, denken we dan. Beide merken laten alvast weten dat de viervoeters een erg positief en ontstressend effect hebben op het merendeel van de mensen op kantoor. Wordt vervolgd.

Pascal Dewulf