De do’s-and-don’ts van een relatie op het werk

Een stomende kantoorliefde is de beste garantie om met een smile naar je werk te zweven. Maar bezint eer ge begint: 4 zaken die je in overweging moet nemen als je begint te daten met een collega.

Stap 1. Overloop alle pro’s en contra’s

Liefde houdt van veel dingen, behalve van de rede. En toch. Vooraleer je je onbezonnen in een kantoorromance stort, moet je toch enkele dingen afwegen. Kan deze relatie mijn verdere carrière schaden? Komen mijn vriendschapsrelaties met collega’s in het gedrang? Kan ik verdragen dat mijn privéleven een gespreksonderwerp wordt op de werkvloer? Zal ik mijn job beginnen haten als onze relatie op niets uitdraait? Als deze vragen jou al de hoogste boom injagen, is een kantoorliefde misschien niet voor jou weggelegd.

Stap 2. Hou het low profile

Oké, jullie zijn dolverliefd en besluiten er gewoon voor te gaan. Bewaar het knuffelgedeelte dan wel voor na de werkuren en gedraag jullie niet anders dan tegen andere collega’s. Hou niet driemaal daags een ’toevallige’ koffiepauze in de keuken en sluit jullie zeker niet op in de vergaderzaal.

Stap 3: Doe niets stiekem

Ook al kost het wat moeite, jullie doen er alles aan om twee normale collega’s te zijn. Maar onthoud goed dat geen enkele blik, geen enkele aanraking aan de haviksogen van de rest ontsnapt. Terwijl jij en je lief elkaar bijna negeren op het werk, slaan de chatprogramma’s van de andere collega’s tilt. Een kantoorromance is nu eenmaal het allersappigste voer voor roddels. Laat ‘stiekeme’ blikken of berichtjes uit voorzorg achterwege, want stiekem bestaat niet op het werk.

Stap 4: Wees niet paranoïde

Het is niet meer dan logisch dat er relaties ontstaan op de werkvloer, waar collega’s 8 uur per dag bij elkaar zijn. Meer dan een kwart van de Vlaamse werknemers heeft ooit een partner leren kennen op het werk. Dus nee, jullie zijn niet de grote uitzondering. Ga daarom op een relaxte manier om met het feit dat jullie daten. Rijden jullie in één wagen naar het werk, kom dan ’s morgens gewoon samen aan op kantoor, zonder sluiproutes of afleidingsmanoeuvres te verzinnen. Paranoïde acties zullen des te meer opvallen.

Gerlinde De Bruycker