Coworken, iets voor jou?

Coworken is hot, hotter, hotst! Maar waarom zou je als freelancer elke maand honderden euro’s betalen als je ook gratis thuis kan werken? We vragen het aan twee coworkers.

1. Eline Maeyens (32) – Freelance journalist en copywriter

Gaat twee dagen per week coworken bij LikeBirds, in de Eskimofabriek in Gent.

Wat zijn voor jou de voordelen van coworken?

Eline: “Ik vind het fijn om ’s ochtends de deur achter me dicht te trekken en ’s avonds echt ’thuis’ te komen. Ik zie mensen, terwijl ik anders soms een hele dag alleen ben. Ik kan twijfels en ideeën delen met collega-zelfstandigen, en dat doet deugd. Typische afleidingen van thuis, zoals huishoudelijk werk, zijn ver buiten mijn bereik. Bij LikeBirds verzet ik gewoon veel meer werk in een dag.”

Leg je veel interessante contacten met andere freelancers?

“We eten elke middag samen, dus er is veel sociaal contact. We praten over alledaagse dingen, maar ook over ons werk: als klankbord kan dat tellen. Er zit heel veel expertise gebundeld in zo’n coworkbureau, daar wordt zeker onderling gebruik van gemaakt. Soms vloeien er zelfs samenwerkingen uit voort.”

Geeft het coworken je een strakkere werkstructuur, zodat je thuis aan andere dingen kan denken?

“Mijn verschillende rollen zijn nu beter gescheiden, ja. Al gebeurt het nog dat ik ’s avonds wat doorwerk, maar dat deert me niet. Ik geniet weer meer van het thuiswerken sinds ik ga coworken.”

Vind je coworken niet te duur, als je weet dat je evengoed gratis achter je eigen bureau kan zitten?

“Ik betaal ongeveer 20 euro per dag, en dat vind ik prima. Ik sta eigenlijk niet meer stil bij die uitgave omdat het me naar mijn gevoel zoveel voordelen oplevert. Ik ben productiever, tevredener en heb er nieuwe vrienden bij. Ik zie het als een investering in mijn welbevinden als zelfstandige.”

Voor welk type mensen zou je coworken aanraden?

“De diversiteit bij LikeBirds is alvast enorm: coaches, grafisch vormgevers en copywriters zwoegen hier naast IT’ers, een tuinarchitect en een boekhouder. Coworking is volgens mij ideaal voor mensen die energie halen uit sociale interactie, en die overtuigd zijn van het principe ‘zien werken doet werken’.”

Info: www.likebirds.be

2. Cecilia Verheyden (31) – Regisseur

Richtte begin dit jaar haar eigen coworkstudio op, Studio Bodart in Leuven.

Waarom heb je een coworkplace opgericht?

: “Op thuiswerkdagen had ik het vaak moeilijk me te focussen, omdat er altijd wel iets van afleiding was thuis. Het alternatief was de koffiebar, maar daar moet je de hele dag koffies bestellen die je eigenlijk niet wil. Je kan daar ook niet printen, of soms wil je wat rustiger zitten, … De combinatie van al die factoren zorgde ervoor dat ik een plek wou creëren waar verschillende mensen creatief bezig zijn. Daardoor kan ik zelf ook gedisciplineerder werken.”

Is dat voor jou het grote voordeel van coworken?

“Ja, echt wel. Voordien werkte ik de klok rond: ik begon om 9u en bleef vaak bezig tot middernacht. En toch had ik het gevoel dat ik niet veel had gedaan, omdat er altijd andere dingen kwamen tussenfietsen. Coworken brengt meer structuur in mijn leven. Ik werk nu meestal van negen tot zes, zodat ik mijn avonden kan vrijhouden.”

Coworkruimtes zijn er in alle soorten en maten. Wat is het concept van Studio Bodart?

“Ik wou het vooral kleinschalig houden. De bedoeling is om met zes à acht mensen de ruimte te delen, zodat je van elkaar weet waarmee je bezig bent. Een coworkspace met twintig of dertig mensen die komen en gaan, dat zou voor mij niet werken.”

Merk je al wat scoort en wat niet bij coworkers?

“Ik heb intussen het gevoel dat het niet lukt om elke dag van de week te coworken. De halftijdse formule of ‘flex desk’ is wat de meeste mensen verkiezen. De freelancer is flexibel, dat bepaalt juist zijn eigenheid. Vaak zit hij eens een dag bij een klant, of wil hij een dag van thuis werken.”

Hoe is de sfeer in de coworkstudio?

“Coworkers houden graag van een babbel, maar het is hier geen luide bedoening. Er wordt gewerkt en af en toe iets gezegd. Ik toets graag mijn ideeën af bij de andere coworkers, bijvoorbeeld als ik een montage klaar heb. Het is ook boeiend om feedback te krijgen van mensen die niets te maken hebben met mijn vak.”

En dan de hamvraag: hoeveel kost het om bij jou te coworken?

“Voor een halftijds abonnement vraag ik 180 euro en voor een voltijds 350 euro. Daar zit alles in: parking, werkruimte, vergaderzaal, koffie, thee, koekjes, water, internet, elektriciteit, printer, verzekering,… Het is niet eens mijn intentie om winst te maken, eerder om de kosten te delen. Eventuele opbrengsten wil ik opnieuw investeren in de coworkspace: denk aan een professionelere printer, een magneetbord, een koffiezetapparaat,… De coworkers mogen daar mee over beslissen, net alsof ze thuis zijn.”

Info: www.studiobodart.be

Gerlinde De Bruycker