Check jij je e-mails na de werkuren?

Laat je je werk los na de werkuren of kan je het toch niet laten die e-mails af en toe te checken? Of erger nog: is dit het eerste wat je doet als je op zondagochtend uit bed rolt (of nog in bed)? Je bent zeker niet de enige want de e-mail is volledig binnengedrongen in het privéleven van werknemers.

Gunnar Michielssen, communicatieconsultant, trainer en auteur van het boek ‘Afkicken van E-mail’ deed recent nog onderzoek naar het fenomeen bij 525 Belgische en Nederlandse personen. Daaruit blijkt dat werknemers via hun inbox een permanente connectie hebben met het werk.

24-uureconomie

De deelnemers ontvingen in de loop van zes weken zowel tijdens als buiten de werkuren mailtjes met de vraag deze meteen te antwoorden zodra ze gelezen waren. De cijfers liegen er niet om: maar liefst 10,8% van de avondlijke mails (verstuurd op een werkdag na 19u30) werden binnen één minuut onderschept. Zowat 23,3% zag de mails binnen een kwartier en 57,0% nog vóór middernacht. Voor een meerderheid van de werknemers is het einde van de werkdag niet het einde van de werktijd en blijven ze via hun inbox verbonden met het werk. Maar ook in de weekends blijven werknemers via e-mail verbonden met het werk. Nauwelijks 34,9% van de werknemers wacht tot maandag om de professionele mailbox opnieuw te openen.

Het recht op onbereikbaarheid

“De opvallende resultaten plaatsen de discussie over het recht op onbereikbaarheid in een heel ander daglicht: de 24-uurseconomie is blijkbaar de norm geworden. Daarmee dringt zich de vraag op naar de haalbaarheid van een totaalrecht op onbereikbaarheid, want de verwevenheid van werk en privé is de facto totaal”, aldus Michielssen.

Mentaliteitswijziging

Volgens Michielssen kan alleen een mentaliteitswijziging de opmars van e-mail afremmen: “Bedrijven die frisse en gemotiveerde werknemers willen, moeten die medewerkers de ruimte geven om na de werkuren en in het weekend de batterijen weer op te laden. Zo’n strategie zorgt voor meer gelukkige, ontspannen én productieve werknemers.

Beleefdheid en respect

“Personeelsdiensten moeten focussen op de bedrijfscultuur en mensen sensibiliseren. Niet onnodig mailen, zou een kwestie van beleefdheid en respect moeten zijn: je mailt elkaar ’s avonds en ’s nachts net zo min als je elkaar belt. Wie dat niet doet, moet ervan uitgaan dat het bericht pas tijdens de kantooruren van de volgende werkdag zal gelezen worden”, voegt Michielssen er aan toe.

E-mailloze Vrijdag

Op vrijdag 24 november 2017 is het de tiende editie van ‘E-mailloze Vrijdag’, een initiatief van Gunnar Michielssen. Misschien hét moment om eens onbereikbaar te zijn…

Mieke Vercruijsse

Info: www.emaillozevrijdag.be