Bouwsector smeekt om duidelijkheid

De CAO voor de bouwsector liep af eind 2013. Op vandaag zijn er voor 2014 nog steeds geen nieuwe afspraken gemaakt. De vakbonden spreken klare taal: aangepaste loon- en arbeidsvoorwaarden voor alle werknemers uit de bouwsector.

Protestacties
De vakbonden trokken reeds richting Batibouw, de jaarlijkse bouwbeurs te Brussel, om te protesteren tegen het uitblijven van de nieuwe CAO. De onderhandelingen zijn ondertussen al 15 maanden aan de gang, maar een overeenkomst tussen de werkgevers en de vakbonden is er nog lang niet.

Tegenstrijdige eisen
De vakbonden smeken over meer zekerheid over het brugpensioen en vragen flexibiliteit voor bouwvakkers ouder dan 50 jaar met een viervijfdenregime. De inzet van zelfstandige aannemers en goedkopere (buitenlandse) arbeidskrachten willen de vakbonden ook beperken.

Werkgevers willen echter de loonkost zo laag mogelijk houden. Lagere uurtarieven en met minder mensen meer werk verrichten. Daarnaast willen de werkgevers goed opgeleide werknemers, maar willen ze geen extra inspanningen doen om meer te investeren in opleidingen.

Heel wat tegenstrijdige elementen dus. De laatste onderhandelingen hieromtrent vonden op 10 maart 2014 plaats, maar leverde ook niets op. De werkgeversorganisaties betreuren de houding van de vakbonden waarbij ze gedreigd hebben om stakingen te organiseren.