Ben jij gelukkig op je werk?

Door het stijgend aantal langdurig zieken en de discussie rond werkbaar werk is geluk op de werkvloer brandend actueel. Maar hoe gelukkig is de Belg nu op en met zijn werk?

Werkgeluk krijgt score van 7,3 op 10

Belgische werknemers zijn ‘redelijk’ gelukkig op hun werk en geven hun werkgeluk gemiddeld een score van 7,3 op 10. 1 op de 4 is echter ronduit ongelukkig met een score lager dan 6 op 10 en 1 op de 3 is uitgesproken gelukkig met een score van 8 of meer op 10. Dit blijkt uit een studie van uitzendkantoor Tempo-Team.

Dit maakt ons gelukkig op het werk

Heel wat interne en externe factoren kunnen ons gelukkig of net ongelukkig maken op het werk.

De top drie van de succesfactoren ziet er zo uit:

  • boeiende en maatschappelijk relevante job
  • aangename werkomgeving
  • goed management

Inhoudelijk interessante job

Een boeiende en maatschappelijk relevante job die voldoende autonomie biedt, maakt gelukkig. Het leveren van nuttige bijdragen aan het bedrijf en het uitzicht op beloftevolle carrièreperspectieven zijn eveneens belangrijke factoren. Gelukkige werknemers hechten dan ook opvallend meer belang aan inhoudelijk interessante jobs, terwijl minder gelukkige werknemers vooral kiezen voor een job met werkzekerheid en dicht bij huis.

Toffe collega’s, sterk team en inspirerende baas

Vermits we vaak meer tijd doorbrengen op het werk dan thuis, is het aangewezen omringd te zijn door aangename mensen. Een werkomgeving met toffe collega’s, een sterk team en inspirerende bazen zorgt voor geluk.

Erkenning door de bazen

Een goede baas is goud waard, want de managementstijl speelt een cruciale rol bij geluk op het werk. Een manager die peilt naar de tevredenheid van de werknemers en hen vooral waardering geeft voor hun werk, wordt enorm geapprecieerd.

Positiever, productiever én minder ziek

Geluk op de werkvloer is gezond voor lichaam en geest! Een gelukkige werknemer is duidelijk positiever ingesteld, gezonder en heeft minder last van psychische of fysieke problemen. Gelukkige werknemers voelen zich productief, energiek, betrokken en gemotiveerd op het werk. Verder hebben ze minder last van werkstress gerelateerde ziekte, zoals burn-out.

Gelukkige werknemers staan ook positiever tegenover verandering in het werk en tot slot zorgt werkgeluk voor een algemeen geluksgevoel.

We kunnen dus maar beter een job en werkomgeving hebben waar we ons in onze nopjes voelen!

Mieke Vercruijsse