Ben je na je 45ste afgeschreven op de arbeidsmarkt?

De leeftijdsgrens waarop je momenteel in de arbeidsmarkt van gegeerd naar verguisd gaat, lijkt steeds lager te komen liggen. Vijfenveertig jaar fluisteren sommige insiders vandaag al. De hamvraag: wat doe je eraan?

We kunnen er niet omheen, we moeten met z’n allen langer werken, maar eens de 45 voorbij wordt het tegelijkertijd een stuk moeilijker om nog snel aan een job te raken. Een tegenstelling van formaat want 45-plussers krijgen erg vaak met tal van vooroordelen af te rekenen. Ze zijn als het ware de 55-plussers geworden van tien jaar geleden. Vaak krijgen ze dan ook af te rekenen met steeds dezelfde lamento’s: te kostelijk, over de houdbaarheidsdatum heen, gebrek aan flexibiliteit en leergierigheid en meer van die ongerijmdheden. De overheid, die kleeft inmiddels pleisters op een houten been met steunmaatregelen en diverse programma’s, maar bedrijfsleiders lijken daar maar zelden oren naar te hebben.

Leeftijd onbekend

Wat zeker helpt, is dat je je als 45-plusser bewust bent van die problematiek. Die is er echt en wanneer je dat weet, ben je ook beter gewapend om tegen ongegronde vooroordelen in te gaan. Begin al met niet langer je leeftijd te vermelden op je cv of in je sollicitatiebrief. Laat voorts elk ander mogelijk element dat op jouw leeftijd kan wijzen gewoon weg. Sterker nog: je bent helemaal niet verplicht je leeftijd te vermelden. Wat heeft jouw leeftijd trouwens met jouw vaardigheden te maken? Alleen de gedachte eraan is al compleet absurd. Sterker nog, het vermelden van je leeftijd kan discriminatie in de hand werken.

Deal with it

Ga je zo door die eerste fase heen en kan je op gesprek, recht dan je rug en stap zelfverzekerd binnen bij de rekruteerder. De kans dat hij of zij jonger is dan jou, is best reëel. En dan? Deal with it. Maak duidelijk dat je als 45-plusser veel meer te bieden hebt dan een starter die net van de schoolbanken komt. Flexibeler ben je zeker want de kans dat je kinderen (als je die hebt) al de deur uit zijn, is groot. Heb je geen kinderen, dan zit je eveneens in het winnende kamp. Daar kan een twintiger met een pasgeboren baby echt niet tegen op. Dat je veel meer in je mars hebt dan een starter, hoeft al helemaal geen betoog. Je moet het echter ook uitstralen: wees zelfverzekerd en geef met praktische voorbeelden aan wat je al hebt gerealiseerd, maar ook welke nieuwe dingen er op je weg zijn gekomen door je constante leergierigheid.

Brandhout

Van de stelling dat je als fourtysome al zou uitgeblust zijn, kan je onmiddellijk brandhout maken. Statistisch onderzoek bewijst immers dat dertigers juist meer onderhevig zijn aan burn-out en bore-out. Jij bent daarentegen snel inzetbaar, je hebt professionele maturiteit en je weet door je ervaring verdorie goed hoe je efficiënt kan werken en meedraaien in een bepaalde bedrijfscultuur. Ben je een 45-plusser? Laat je dan niet ontmoedigen wanneer het niet onmiddellijk lukt. Go for it !

Pascal Dewulf