Belgische werknemer heeft buik vol van stress

Je hartritme en ademhaling versnellen. Je bloedvaten trekken samen en je voelt tijdelijk geen vermoeidheid. Je libido daalt en je zweetklieren maken okselvijvers. Het zijn maar enkele van de lichaamsreacties op acute stress. En tóch is het een geschenk van de natuur! Want die fysieke veranderingen geven je een geweldige energiestoot. Zo reageer je sneller, beter en alerter op gevaarlijke situaties. Maar wat als de stress aanhoudt en er geen acute dreiging is om op te reageren? Tja, dan ben je (machteloos?) onderworpen aan het 21ste-eeuwse stressmonster.

Maak je (niet) dik!
Volgens een recent onderzoek van Trendhuis zouden bijna alle Belgische werknemers kampen met stress. En hoewel dat op zich niet ongezond is, word je er op lange termijn wél ziek van. Want het stressmonster vreet energie, zuigt je leeg en geeft je niks dan problemen. Van nervositeit en vermoeidheid tot stemmingswisselingen en – help! – gewichtstoename.

Te veel werk of te veel leute?
Zes op de tien werknemers wijten hun stress aan de werkdruk. Andere boosdoeners zijn de moeilijke combinatie van werk en gezin, slecht management en een gebrek aan carrièremogelijkheden.
Werkgevers zoeken de oorzaak dan weer in de privésfeer. Volgens hen houden werknemers er een te druk sociaal leven op na. Hobby’s, gezin, vrienden, nog snel een marathon tussendoor, … Al die ‘buitenschoolse’ activiteiten zouden hun tol eisen op het werk.

Remedie in een-twee-drie
Over de oorzaak van stress lopen de meningen dus uiteen. Maar de onderzoekers brengen toch drie mogelijke remedies naar voren:

  1. flexibiliteit ten voordele van de werknemer (glijdende werktijden, thuiswerk, …)
  2. een beter talentbeleid (andere carrièrekansen)
  3. maatschappelijk verantwoord ondernemen (oog voor de sociale context)

Stress, je vriend
Volgens gezondheidspsycholoog Kelly McGonigal is stress alleen slecht voor je als je dat zélf gelooft. Als je stress niet als een bedreiging voor je welzijn ziet, dan heeft het er ook geen negatieve invloed op. Zo maak je van stress je vriend:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Hm … dan maar vrede sluiten met je stressmonster? Of toch liever oplossingen zoeken op de werkvloer?