Balans werk-gezin: een eenvoudige klus?

Gepost op 08/06/2018

Druk, druk, druk en nu en dan een welverdiende pauze. We streven met z’n allen naar een goed evenwicht tussen werk en gezin. Tijd doorbrengen met partner of kinderen is voor de meerderheid (71%) van de Belgen dé manier om te onthaasten. Maar slagen we er ook in de tijd tussen job en gezin goed te verdelen?

Tijdsverdeling sleutel tot geluk

Werknemers die tevreden zijn over hun tijdsverdeling zijn duidelijk gelukkiger in hun job en ervaren minder stress dan hun collega’s bij wie dit niet het geval is. Maar hoe zien we deze ideale tijdsverdeling dan? Werk en gezin strikt scheiden of net niet? Kies je voor nog snel eens een mailtje doen voor het werk ’s avonds en tussen het werken door de kinderen van school ophalen? Of trek je de deur van kantoor dicht om 17u en is de quality time met het gezin dan heilig?

 

Overlap maakt gelukkiger

Uit een studie van Tempo Team blijkt een minder strikte afbakening tussen job en gezin de sleutel tot betere balans tussen deze twee. Werknemers bij wie de grens tussen werk en gezin vervaagde, geven opvallend vaker aan tevreden te zijn over hun tijdsverdeling tussen baan en gezin dan hun collega’s bij wie die nog strikt gescheiden zijn. Daarnaast zijn ze ook gelukkiger op het werk. Ongeveer de helft van alle Belgische werknemers en werkgevers ziet een overlap tussen privé en werk zitten. Vooral werknemers ouder dan 35 en werknemers met kinderen zien de voordelen in van die flexibilisering.

 

Autonomie en flexibiliteit

Om job en gezin harmonieus in elkaar te laten overgaan, zijn autonomie en flexibiliteit van belang. Werknemers die voor een optimaal samengaan tussen professioneel en familieleven kiezen, verwachten dat hun werkgever de werktijden aanpast aan hun gezinssituatie, goed communiceert, thuiswerken faciliteert en hen toelaat om privézaken tijdens de werkuren te regelen.

Mieke Vercruijsse