Babbelzieke collega? Dit doe je eraan!

Gepost op 21/11/2017

Hij of zij ratelt de hele dag door: over het kleinkind, en de jeugdbeweging van het kleinkind en over de spaghettiavond van de jeugdbeweging van het kleinkind... Zucht. Tips om af en toe wat rust te krijgen.

1. Bureau

Werk je in een open office? Dan kan je kiezen waar je zit en opteer je voor een bureau dat wat verder van de werkplek van deze collega verwijderd is. Zo maak je de fysieke afstand wat groter en moet je collega opstaan om ‘een babbeltje’ te komen slaan.

Heb je een vaste werkplek? Koop eens een plant onder het motto ‘meer groen op kantoor’. Zet deze strategisch neer, zodat je collega minder vaak oogcontact kan maken om een gesprek aan te gaan.

 

2. Concentratie

Kondig aan dat je deze voormiddag heel geconcentreerd moet werken omdat er een moeilijke klantenaccount voor je ligt. “Ik ben er dus even niet” met een knipoog en de nodige humor zal de boodschap overbrengen.

 

3. Communicatie

Ga het gesprek met je collega aan: vertel dat je het heel gezellig vindt met hem of haar en graag samenwerkt, maar dat jij het nodig hebt om je te kunnen concentreren. Leg de oorzaak bij jezelf, zo voelt je collega zich niet op zijn of haar tenen getrapt. Stel voor om gebruik te maken van de koffiepauzes om uitgebreid bij te kletsen en dat je zeker alles wil horen over het nakende leidingweekend.

 

4. Oortjes

De truc die veel werknemers toepassen? Oortjes insteken om zich af te sluiten van omgevingsgeluid. Luister naar rustige muziek of de radio terwijl je werkt. Je collega zal al bijna op toetsenbord moeten komen zitten om je aandacht te trekken.

 

5. Praat erover

Heb je er met je collega over gepraat en snapt hij/zij de hints niet? Kaart het probleem even aan bij je baas. Leg de nadruk op het feit dat je je collega apprecieert, maar dat je je moet kunnen concentreren. Je baas kan je collega erover aanspreken.

 

6. Thuiswerken

Kan je thuiswerken? Maak er gebruik van. In extreme gevallen kan dit helpen en wat rust inbouwen voor jou. Vluchtgedrag? Ja, maar als je alle vorige stappen al doorliep, heb je hier soms nood aan.

Eveline Janssens