Autosalon, nu ook een jobbeurs

De 92ste editie van de European Motor Show Brussels, in de volksmond gekend als het autosalon, opent op 16 januari haar deuren voor het grote publiek. De verwachte 600.000 bezoekers zullen er naast auto’s en andere motorvoertuigen dit jaar ook terecht kunnen voor openstaande vacatures in de sector. Een primeur.

Binnen de sector zijn er op dit moment 2.000 openstaande vacatures waarvan er een 500-tal niet ingevuld geraken. Vooral garages hebben moeilijkheden om deze vacatures in te vullen.

De moeilijkheden staan natuurlijk in schraal contrast met het faillissement van Ford Genk bijvoorbeeld. Waar het daar vooral over assembleurs en operatoren ging, gaat het hier over geschoolde technici en goed opgeleide verkopers. Wanneer een auto de fabriek verlaat, moet die natuurlijk verkocht, onderhouden en hersteld worden. En net daar wringt het schoentje.

Op het autosalon zal er nu voor het eerst ook aandacht gaan naar deze vacatures. Geïnteresseerden kunnen onmiddellijk in contact komen met de werkgever en ook mensen met interesse in de opleidingen kunnen er terecht.

Techniek evolueert constant
Opvallend effect is ook dat veel werkgevers in de sector proberen om lang openstaande vacatures in te vullen door zelf opleidingen te organiseren. Deze tendens is vooral in de branche van de autodealers merkbaar, omdat het onderwijs de evolutie van de techniek kennelijk niet kan volgen.

Bron