Altijd haast en stress? Zo geniet je weer van een gewone weekavond

Kamp jij altijd met een sluimerend gevoel van stress, ook als je je computer allang hebt afgesloten en de kinderen in bed liggen? Dan is het hoog tijd om wat meer mindfulness in je weekavonden te integreren. Zodat je je nog een paar uurtjes echt kan ontspannen, en niet na vijf minuten televisiekijken in slaap valt.

Het goede nieuws: je kan jezelf trainen om meer mindful te zijn. Ban al je to-dolijstjes uit je brein door je bewust te zijn van je zintuigen, hier en nu. Sta even stil bij hoe rustig je ademt, hoe lekker je geurkaarsen ruiken, hoe ontspannen je van je glas wijn nipt.

Schakel je smartphone uit na 21 uur. Ongelooflijk hoeveel nutteloze tijd en energie dat ding opslorpt. Het maakt je heus niet gelukkiger om voor de miljoenste keer door je Facebook-tijdlijn te scrollen.

Middeltjes

Creëer met drie simpele middeltjes een relaxte sfeer in huis. 1. Steek kaarsen aan, een 10/10 voor sfeer en gezelligheid! 2. Spray wat huisparfum, het feromoon van elk interieur. 3. Zet een ontspannend achtergrondmuziekje op, dat je stressgevoel wegfiltert.

Beloon jezelf na een dag hard werken met iets lekkers, maar duik niet meteen de (koel)kast in. Geef jezelf een uurtje om te verlangen naar dat potje rijstpap, zakje chips of verse dipgroenten.

Televisie

Wees kieskeuriger met je televisiegebruik. Ga niet zomaar willekeurig wat zappen, maar kijk enkel series en programma’s die je echt graag wil zien. Het leven is te kort voor slechte televisie.

Schenk meer aandacht aan je partner en neem geen genoegen met uitgeteld naast elkaar in de zetel zitten. Speel een gezelschapsspelletje of stel elkaar enkele van de fameuze 36 liefdesvragen.

Niets doen

Rokers krijgen vaak hun beste creatieve invallen terwijl ze gedachteloos aan hun sigaret lurken. Staak al je activiteiten, ook die waarbij je verstand reeds op nul staat, zoals tv-kijken. Doe tien minuten helemaal niets. Níets. Maak je overvolle hoofd leeg en laat al je gedachten rondfladderen.

Kijk om je heen en denk aan vier dingen, groot of klein, die je op dit eigenste moment een goed gevoel geven. Een schaaltje verse aardbeien voor je neus, een opgeruimde keuken, een fijn lief naast je in de zetel, de flarden pianomuziek van enkele huizen verderop.

Gerlinde De Bruycker