9 jobs die tien jaar geleden niet bestonden

Welke tien jobs uit het straatbeeld zijn verdwenen, kon je hier al lezen, maar er zijn ook jobs die pakweg tien jaar geleden nog niet bestonden. De social media managers en bloggers zijn niet meer weg te denken van de werkvloer. Zo ook de Youtuber, ontwikkelaars van apps en zumba-instructeurs. Welke jobs hebben de laatste jaar hun opmars gemaakt?

1. Social media manager

Enkele jaren geleden was het nog ondenkbaar: betaald worden om een hele dag op Facebook en Twitter te zitten. Grote en kleine bedrijven kunnen tegenwoordig niet zonder een profiel op social media en de bijhorende manager.

2. Blogger

Je brood verdienen door elke dag een foto van je avondeten online te gooien of elke ochtend je outfit te fotograferen? Het kan. Bloggers hebben in onze maatschappij een stem gekregen die meetelt, waardoor ze op de radar verschijnen van grote merken en bedrijven. Hallo sponsordeals!

3. App-ontwikkelaar

Wie vroeger app zei, zat waarschijnlijk een baby paplepeltjes te voederen. Voor alles in het leven bestaat er tegenwoordig een app. Achter de app-store zitten duizenden geeks een hele dag niet anders te doen dan nieuwe handige toepassingen bedenken.

4. Expert in duurzaamheid

Milieubeleid is voor elk bedrijf een hot topic. Klanten worden kritisch en verwachten dat producenten zich inzetten om hun voetafdruk te verkleinen.

5. Youtuber/content creator

In Amerika zijn youtubers met honderdduizenden volgers schering en inslag. Ook zij verdienen goed hun brood met een percentje op de verkoop van producten die ze aanprijzen en advertenties.

6. Zumba-instructeur

In 2007 ontplofte de Zumba hype. Ontelbare sportievelingen schoolden zich bij of om tot Zumba-instructeur. Ready? Get set? Let’s zumba.

7. Digitale marketing manager

Kocht u onlangs nog iets op het internet? Wel, uw buur ook. En de overbuur ook. Geen wonder dat bedrijven zich massaal op de internetverkoop storten. Met een nieuwe managersfunctie als resultaat.

8. Aanbieder van slaapruimte

Een kamer op overschot? Zwier de zolderruimte met zicht op de kathedraal op Air Bnb en sla munt uit je huis. De toeristen stromen toe en voor je het weet zit je in de hotelbranche.

9. Seo-specialist

Zoekmachines optimaliseren is een vak op zich en een must voor bedrijven die omhoog willen in de resultaten op Google. Want het verschil zit hem soms in enkele letters of tekens.

Eveline Janssens