8 manieren om van je smartphoneverslaving af te komen

Met je smartphone kan je vandaag heel wat: je afspraken beheren, naar je bestemming navigeren, je mailverkeer beheren, je online banking afhandelen, maar ook betalen aan de kassa en nog veel meer. Het is ook jouw tool bij uitstek om contacten te leggen via sociale netwerken, foto’s en video’s te nemen en te delen en in contact te blijven met familie, vrienden en collega’s. Maar wat als je smartphone het epicentrum van je bestaan wordt? Dit zijn alvast 8 manieren om een gezond evenwicht te vinden op dat vlak.

1. Weg met bliepjes, notificaties en trilfuncties

Probeert je smartphone voortdurend de aandacht te trekken met allerlei (al dan niet vervelende) geluidjes? Schakel die dan gerust uit. Dat kan je per gebruikte app netjes doen. Is er toch één specifieke app waar je echt niet zonder kan, doet dat dan maar. Maar zoals bij alles, met mate.

2. Stop die pushberichten

Wat kan jou eigenlijk een berichtje maken dat het buiten bewolkt is met een temperatuur van 9° Celsius? Als je uit het raam kijkt en je neus even buiten steekt, weet je dat ook. Wat heb je eraan om te weten dat er een matige verkeersdrukte is in je buurt wanneer je de eerstkomende acht uren toch nog op je werkplek zal doorbrengen ? Zie je: veel van die info is compleet overbodig. Uitschakelen die handel.

3. Ga eens de echte wereld in

Heb je enig idee hoeveel plezier je je familie en naaste vrienden zou doen door eens echt met hen erop uit te trekken en wat leuks te doen? Je geloof het misschien niet, maar er is nog een heel andere wereld dan alleen die van je telefoonschermpje.

4. Leg je telefoon ver weg wanneer je gaat eten

Aan tafel bij je familie of op restaurant met een goede vriend(in)? Leg je smartphone dan zo ver als mogelijk buiten bereik en maak een belofte aan jezelf om er niet meer aan te komen tot je etentje ten einde is. Misschien moet je wel eens een korte video of een foto laten zien, tot daar toe. Maar aub: haal je smartphone niet naar boven om snel je Instagram of Facebook te checken. Dat is een geweldige afknapper in gezelschap.

5. Verander het kleurenschema van je telefoon

Gebruik je veel rood voor bijvoorbeeld notificaties dan zet die kleur je doorgaans veel sneller aan om actie te ondernemen dan wanneer je een notificatie in zwarte tekst op witte achtergrond leest. Raar maar waar.

6. Hou grote kuis in je apps

Al eens gecheckt hoeveel apps er op je smartphone zitten? Die heb je echt niet allemaal nodig. Mik diegene die je nooit gebruikt dan ook vakkundig de prullenmand in. Absoluut bevorderlijk voor je mentale rust.

7. Draai de knop om in je hoofd

Angst om maar iets te missen op je smartphone is puur een mentale toestand. Je kan in je hoofd dan ook simpelweg die mentale knop omdraaien om zo je leven weer een stuk rustiger te maken.

8. Bereken en schrik

Wil je echt eens weten hoeveel tijd je per dag starend naar je smartphonescherm doorbrengt? Installeer dan eens een, jawel, app (zoals QualityTime of Moment) die in de gaten houdt hoe vaak jij je smartphone ter hand neemt. Het resultaat is vaak onthutsend. Met heel wat van die apps kan je zelf ook limieten instellen. Zo kan je bijvoorbeeld bepalen dat je per dag maximum één uurtje op sociale netwerken kan doorbrengen.

Pascal Dewulf