8 manieren om het welzijn van je collega’s te verbeteren

Je welzijn op het werk is van levensbelang, dat van je collega’s echter ook. Met deze 8 tips maak je ook voor hen het leven een stuk aangenamer op de werkplek.

1. Doe je collega’s een pleziertje

Collega’s helpen, zorgt ervoor dat jullie band hechter wordt. Ga om een kop koffie wanneer een van je collega’s eens een mindere dag heeft. Een bakje troost doet wonderen.

2. Verberg je smartphone

Uit onderzoek blijkt dat collega’s mekaar meer vertrouwen wanneer ze geen smartphone aantreffen op mekaars bureau. Berg je smartphone dus op in een lade. Zo bezorgt hij ook jou een pak minder stress.

3. Straal een positieve vibe uit

Je kan niet controleren hoe je collega’s zich gedragen, maar je kan wel bepalen wat jij wil uitstralen op de werkplek. Handhaaf een positieve attitude en een glimlach en de werkdag van je collega’s zal er meteen een stuk makkelijker op worden.

4. Neem een korte break voor de lunch

Mensen die voor de lunch ook nog een kleine tussentijdse break nemen, blijken emotioneel minder uitgeput dan diegenen die in de namiddag nog een snelle break nemen. Ook blijken de mensen die een extra break nemen in de ochtend meer tevreden te zijn over hun job. Dat is dan weer goed voor je collega’s.

5. Stel een taak even uit

Stel een taak die je samen met een collega moet doen 5 minuten uit en doe gedurende die tijd iets leuks samen. Uit eerder onderzoek blijkt dat mensen die 5 minuten voor ze een taak aanvatten en bijvoorbeeld nog even een spelletje Minesweeper spelen nadien een stuk creatiever zijn in het uitvoeren van hun taken.

6. Doe de grote verdwijntruc

Maak even een ommetje van 10 minuten met een collega en wijd dan niet uit over het werk. Lach even samen over dingen of doe iets wat jullie gezamenlijk boeit.

7. Voorzie wat tijd aan de koffiemachine

Wij zijn de eersten om roddels aan de koffiemachine te ontraden, maar samen tijd doorbrengen aan de koffieautomaat schept gelijk ook een ongelooflijke band.

8. Werk gefocust met je collega’s

Meer tijd in je werk steken, betekent helemaal niet dat je team beter functioneert. Werk gefocust en je zal gelijk ook het welzijn van de groep erdoor verhogen.

Pascal Dewulf