7 vormen van seksuele intimidatie die je niet mag tolereren

Seksuele intimidatie is op de werkvloer ook vandaag helaas nog altijd een reëel probleem. Immoreel gedrag van dit niveau zou eigenlijk in geen enkel zichzelf respecterend (overheids)bedrijf nog mogen bestaan. Maar goed, de realiteit bewijst niet zelden anders. Dit zijn alvast een aantal situaties van grensoverschrijdend gedrag die je absoluut niet mag tolereren.

1. Een collega staart regelmatig naar je lichaam

Waar moet je de lijn trekken, dat is de vraag. Mensen blijven mensen en we moeten ook niet te politiek correct willen worden, maar wanneer een collega zodanig vaak naar je lichaam zit te kijken dat je er echt ongemakkelijk van wordt, dan moet je hem of haar daar onverwijld op wijzen.

2. Je krijgt geregeld een ‘vriendschappelijke’ klets op de billen

In films van de jaren vijftig en zestig werd dit met een kwinkslag weggelachen, maar vandaag zijn het andere tijden. Je fysieke integriteit moet te allen tijde bewaard blijven en een collega/baas die je regelmatig op je billen kletst, al was het maar om je te ‘bedanken’ voor iets, kan echt niet.

3. Je krijgt gendergerelateerde opmerkingen

Wanneer je opmerkingen krijgt in de trant van ‘voor die promotie heb je zeker al je lichamelijke troeven moeten uitspelen’ dan kan je ervan uitgaan dat dit erover is. Uiteraard moet dat niet onmiddellijk tot een officiële klacht leiden, maar je mag de collega in kwestie echter wel kordaat terechtwijzen. Uiteraard moet je wel het onderscheid kunnen maken tussen een grap en grensoverschrijdend gedrag. Het moet met andere woorden leefbaar blijven.

4. Je collega is flirterig

Een complimentje geven aan iemand, dat zouden we met z’n allen wel al eens wat vaker mogen doen. Wanneer een bepaalde collega je echter voortdurend met complimenten overlaadt en ook je lichaam in die complimentjes betrekt, dan moet je daar misschien toch even paal en perk aan stellen. Er is op dat vlak een fatsoensgrens en wanneer jij die niet stelt, ga je snel je respect bij hem of haar verliezen, maar ook bij je andere collega’s.

5. Je baas vraagt je systematisch om na te blijven en gezellig met hem/haar samen te zijn

Het kan al eens zijn dat je een gesprek hebt met je baas na de kantooruren, maar wanneer hij of zij je systematisch vraagt om bij hem of haar in het bureau te komen na de werkuren om gezellig te keuvelen en samen te zijn, dan klopt er iets niet. Laat je niet intimideren en maak duidelijk dat je dit niet apprecieert.

6. Je collega blijft aandringen om samen wat te gaan eten/drinken

Je kan al eens iets gaan drinken/eten met collega’s en ook, waarom niet, een collega. Heb je echter een collega die elke week met jou wil gaan tafelen en voel je je er niet lekker bij, onderneem dan actie en wijs hem/haar erop dat je dat liever niet doet.

7. Je collega stuurt gesprekken met jou steevast in een bepaalde richting

Komt je collega tijdens gesprekken met vragen over je seksuele voorkeuren, wat je tussen de lakens doet en dies meer dan kan je er vanuit gaan dat er meer aan de hand is dan gewoon gezellig collega’s onder mekaar zijn. Roep dit een halt toe.

Pascal Dewulf