7 tips om snel weer aan het werk te kunnen wanneer je al een tijdje werkzoekend bent

Het is echt geen pretje wanneer je lang zonder werk zit. Met deze zeven tips kan je alvast een pak sneller opnieuw die droomjob in de wacht slepen.

1. Heb een goed verhaal

Het is heus geen schande dat je langere tijd zonder werk zit. Alles staat of valt met het verhaal dat daarachter zit. Is dat coherent en zonder grijze zones dan kan elke werkgever daar gegarandeerd vrede mee nemen. Doorspek je verhaal met duidelijke argumenten waaruit blijkt dat je echt gemotiveerd bent.

2. Volg extra opleidingen

Jezelf bijscholen kan alleen maar voordelen hebben. Hoe meer kennis je hebt, hoe breder inzetbaar je immers zal worden. Een goed opgeleide kandidaat-werknemer, wie zegt daar neen tegen? Het geeft bovendien aan dat je bereid bent om de dingen in handen te nemen.

3. Geef een leergierige indruk

Laat duidelijk verstaan dat je snel nieuwe dingen oppikt en openstaat voor veranderingen in het bedrijf, maar ook bijvoorbeeld voor nieuwe systemen die er mogelijk in de toekomst zullen worden gebruikt. Stel ook vragen die je nieuwsgierigheid accentueren.

4. Maak een sociaal vaardige indruk

Wanneer je als mens goed uit de verf komt en innemend in de omgang bent, dan heb je steevast een streepje voor op de rest. Ben je daarentegen wereldvreemd en gedraag je je onbehouwen dan zal de rekruteerder geheid een minnetje achter jouw naam plaatsen.

5. Geef blijk van werkmotivatie

Geef aan dat je er echt zin in hebt en dat je ondertussen bijvoorbeeld vrijwilligerswerk hebt gedaan waarbij je veel hebt opgestoken over bepaalde facetten van het werk die mogelijk aansluiten bij de job waarvoor je solliciteert.

6. Geef een opgeruimde indruk

Dat kan al door je cv en brief in een nette vorm te gieten en een wellevend taalgebruik te hanteren. Heis jezelf in (mantel)pak, maak een leuke pasfoto en clip die aan je cv vast. Die foto kan misschien helpen om de mentale barrière van de rekruteerder omlaag te halen. Iemand die netjes en positief oogt, helpt immers om de andere persoon die dat ziet één en ander in perspectief te plaatsen.

7. Doe een speciaal aanbod

Stel voor aan het bedrijf waar je aan de slag wil om bijvoorbeeld een tweetal weken gratis mee te draaien zodoende dat ze beter kunnen inschatten wat je vaardigheden en motivatie zijn. Baat het niet dan schaadt het niet.

Pascal Dewulf