7 redenen waarom (soms) offline gaan niet schadelijk is voor je carrière

Ben ook jij tijdens de werkdag gekluisterd aan je mobieltje of tablet? Weet dan dat af en toe digitaal afhaken goed is voor je gezondheid en je carrière.

Less is more

De toename van mogelijkheden om ‘always-on’ te zijn, maakt dat je steeds meer naar je mobieltje, tablet of laptop grijpt tijdens de werkdag. Het gaat zoals bij suiker: je wil steeds meer. Grijp je minder naar die digitale hulpmiddelen, dan stijgt je productiviteit recht evenredig want je houdt meer tijd over voor het echte werk.

Je kadert de verwachtingen

Wanneer je baas weet dat je constant bereikbaar en in de weer bent voor hem dan zal het moeilijk worden om hem nog eens te verrassen met de extra mile die je doet. Het wordt immers een standaard. Even digitaal niet bereikbaar zijn en daarna weer wel schept opnieuw proportionele verwachtingen.

Trop is te veel

Wanneer je tijdens de werkdag die constante drang hebt om steeds online te gaan, is er wat mis: mogelijk verveel je je in je job, ga je jezelf te buiten aan escapisme of is het gewoon een dwangmatig gegeven. Digitaal downsizen kan in die optiek je carrière enkel ten goede komen.

Het scherpt je zelfdiscipline

Wanneer je de hele dag in de ban bent van je smartphone of tablet is het verdomd moeilijk om er op een dag mee te kappen of toch te minderen. Daar is een pak zelfdiscipline voor nodig. Probeer het een dag zonder, het zal doorbijten worden. Die zelfdiscipline zal er op haar beurt voor zorgen dat je je weer ten volle op je carrière kan toeleggen.

Duidelijke objectieven

In je werk heb je mogelijk heel duidelijke objectieven. Leg jezelf ook die objectieven op voor wat betreft jouw dagelijkse portie ‘online’. Doe dat bijvoorbeeld met een maximum tijd die je eraan kan/mag besteden. Alleen dan kan je efficiënt en productief de dag doorkomen.

Je leert weer creatief te zijn

Door niet constant in je digitale wereldje te zitten, leer je weer creatief te zijn. Maak van je digitale detox bijvoorbeeld een spelletje door met je collega’s aan phone stacking te doen. Stapel jullie smartphones op mekaar en doe dat op een goed zichtbare plaats centraal in het kantoor. Ga vervolgens allemaal verder met het werk. Let af en toe geamuseerd op de toren van mobiele telefoons en luister naar alle vreemde geluidjes die uit de toren komen. Digitale detox was nooit plezanter.

Je slaapt beter

Een uitgerust mens is er twee waard en dat kan je carrière alleen maar ten goede komen. Tot in je bed naar al je schermpjes zitten turen, schaadt je nachtrust en je gezondheid waardoor je minder uitgerust opstaat en zo minder scherp voor de dag komt tijdens je professionele dagtaak.

Pascal Dewulf