7 onontbeerlijke tips om je kansen op weg naar een job te vergroten via sociale media

Het succes van je jobjacht kan je vergroten door traditionele kanalen te mixen met sociale media. Ga je voor die keuze dan moet je wel een aantal dingen duidelijk weten.

Wees coherent

Straal je via je sollicitatiebrief een bepaald imago uit, zorg dan dat je online imago daarmee strookt. Ben je professioneel en beschik je volgens je sollicitatiebrief over heel wat maturiteit, dan past het niet dat een potentiële werkgever na een zoektocht via pakweg Google foto’s van jou in je ondergoed ontdekt terwijl je op een wild feestje volledig uit de bol gaat.

Poets je online imago op

Heb je weet van online foto’s, video’s en dies meer die je in een minder goed daglicht zouden kunnen stellen, zorg dan dat die zo snel als mogelijk uit het zicht verdwijnen. Google jezelf ook regelmatig om te checken wat er zoal over jezelf verschijnt online.

Laat zien wat je kan

Er is geen beter middel dan sociale media om te tonen wat je zoal in je mars hebt. Maak je deel uit van speciale groepen binnen je vakgebied, deel dan je kennis en laat anderen zien wat je in je mars hebt. Linkedin is daarvoor een uitstekend kanaal.

Zorg ervoor dat mensen jou aanbevelen

LinkedIn heeft al tijdje een feature die je heel wat credibiliteit kan bezorgen: aanbevelingen. Dat betekent dat andere mensen jou gaan aanbevelen in de vakgebieden die jij of zij specifiëren. Hoe meer aanbevelingen, hoe sterker je dat kan uitspelen naar potentiële werkgevers. Aarzel ook niet wanneer je vertrekt bij een werkgever dat die voor jou een aanbevelingsbrief maakt.

Volg je droombedrijven op een actieve manier

Via Facebook, Twitter en Instagram krijg je de kans om jouw favoriete bedrijven op de voet te volgen. Reageer op die platformen dan ook actief op het nieuws dat ze verspreiden. Zo kom je niet alleen in de kijker van die bedrijven, maar kan je daar vervolgens ook naar verwijzen tijdens het sollicitatieproces. Als je geluk hebt, word je misschien door hen zelf opgepikt.

Bouw aan je online netwerk

Sociale media kunnen een stevige boost geven aan je kansen op een droomjob, maar de basis moet wel aanwezig zijn. Dat wil zeggen dat je ook actief moet bouwen aan je aanwezigheid op die sociale media. Simpelweg een profiel op LinkedIn plaatsen en vervolgens rustig afwachten, brengt je immers geen stap dichterbij je doel.

Bewijs wat je kan

Blijkt uit je cv op LinkedIn, Facebook, … dat je perfect drietalig bent, bewijs dat dan ook door bijvoorbeeld een aantal paragraafjes neer te pennen in de taal waarvan jij beweert dat je die machtig bent.

Pascal Dewulf