7 manieren om je moreel tijdens de werkweek een fikse boost te geven

Soms kan het al eens tegen zitten tijdens de werkweek. Je energieniveau is laag en mentaal lijkt het niet of je bergen gaat verzetten. Deze tips zijn alvast als een frisse douche voor je geest en lichaam.

1. Maak een wandeling

Even gaan wandelen is erg goed voor jou. Liefst in het park of het bos. Uit een studie gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine blijkt dat een wandeling in het park van nauwelijks een kilometer al een aantoonbaar effect heeft op je mentale toestand. Dat zou te maken hebben met de rust die je krijgt na een overdosis impulsen op je werk, in het verkeer en wat nog meer.

2. Bewonder vergezichten

Kijken naar landschappen vermindert emotionele en lichamelijk pijn. Het maakt daarbij niet uit of je ze in het echt bekijkt dan wel op televisie of op foto. Een prachtig golvende oceaan, een warm zandstrand, een bucolisch groen berglandschap: blijkbaar hebben ze een bijzonder helend effect op geest en lichaam.

3. Oefen je mentaal denkkader

Een bepalende factor voor het feit dat je je altijd goed voelt, is je denkpatroon. Is dat angstig, negatief en somber of eerder opgewekt, zorgeloos en positief? Goed nieuws: wanneer je in de eerste categorie zit, kan je door mentale training al snel in de tweede categorie terechtkomen. Gewoon even oefenen om de dingen anders te zien en al snel gaat je brein net zoals je spieren zich ontwikkelen om één en al positiviteit te zijn.

4. Vind jezelf goed

Jezelf accepteren zoals je bent en ook accepteren dat de dingen die op je levenspad komen niet altijd een happy end hebben, brengt je al een flink stuk verder om je lekker te voelen. Gewoon jezelf accepteren zoals je bent en kunnen omgaan met de dingen van het leven zoals die op je weg komen, helpt je mentaal enorm.

5. Relax, er is niets aan de hand

Lig je soms ’s nachts piekerend in bed met angst over wat de toekomst brengt? Bekijk je situatie op dat moment dan eens objectief. Eigenlijk lig je op dat moment gewoon warm in bed en is er helemaal geen bedreigende situatie. Wat je op dat moment gek maakt, zijn je gedachten die maar blijven malen. Laat ze alvast voor de nacht even los, en weet dat je in je eigen bed veilig bent. De nacht brengt raad, ook slapend.

6. Probeer iets nieuws

Nieuwe vaardigheden aanleren, geeft je moreel geheid een boost. Een nieuw softwarepakket onder de knie krijgen, een muziekinstrument leren bespelen, starten met lopen, een kookcursus: het geeft je een goed gevoel en je zelfvertrouwen wordt er enorm door opgekrikt. Resultaat: je voelt je lekkerder in je vel.

7. Maak vrienden

Hoeveel vrienden heb je echt om mee te praten, je gevoelens, lief en leed te delen? Het is belangrijk om voldoende vrienden te hebben naar wie je kan ventileren hoe je je voelt en wat je bekommernissen zijn. Gewoon kunnen praten met iemand kan je vaak al enorm opluchten. Wanneer je hetgeen in je hoofd speelt altijd voor jezelf moet houden, ga je het enkel maar uitvergroten en dat is niet de bedoeling.

Pascal Dewulf