7 manieren om de ideale work-lifebalans met je partner te vinden

Een gezond evenwicht in work-life is voor steeds meer professionals erg belangrijk. Want: alleen als je op dat vlak een gulden middenweg vindt, loopt ook je relatie op wieltjes.

1. Zorg voor een duidelijke scheiding

Het moet gezegd dat de work-life balans anno 2018 steeds verder vervaagt. Dat kan er eveneens voor zorgen dat een disharmonie ontstaat tussen jou en je partner. Met de vervaging van werk-privé is het belangrijk dat je op de momenten dat je in principe vrij bent, voldoende tijd voor mekaar maakt. Dat betekent dan ook écht tijd maken voor mekaar en tijdens het eten of een avondje op de sofa niet opnieuw gekluisterd zijn aan smartphone, laptop of tablet.

2. Maak us-time ook echt tot us-time

Essentieel in de tijd die je samen doorbrengt, is verbondenheid. Je kan immers wel samen zijn buiten het werk, maar eigenlijk toch niet. Alles hangt ervan af hoe jij op dat ogenblik met je partner omgaat en jouw idee van samenzijn vormgeeft.

3. Je werk blijft je werk

Maak enkel extra tijd voor je werk wanneer dat echt nodig is. Niet dat je niet gepassioneerd mag zijn over je werk. Wanneer je echter steeds voorrang geeft aan je werk, kan je partner de indruk krijgen dat je je job belangrijker vindt dan hem of haar. En dat kan niet de bedoeling zijn.

4. Doe het met overtuiging

Wanneer je tijd vrijmaakt voor je partner en/of gezin, doe dat dan ook met volle overtuiging. Laat het voelen dat je op dat moment 100% bent toegewijd aan hem, hen of haar. Dan hebben we het over quality time: dat kan je helaas niet inplannen. Het gevoel van kwaliteit (quality time) in je relatie ontstaat enkel wanneer je langere tijd met mekaar doorbrengt. Even tijd voor mekaar maken tussen acht en halftien ’s avonds omdat je het zo gepland had, schept geen gevoel van verbondenheid. Op dat moment is het gewoon iets vormelijks, iets wat je doet omdat je het zo had afgesproken.

5. Zorg voor stilzwijgende regels

Misschien kan je met mekaar afspreken om bijvoorbeeld niet online te gaan tijdens het avondeten. Aan de andere kant is het wel leuk om dingen uit te wisselen die je overdag online hebt ontdekt. Dat zwengelt het gesprek dan weer aan. Ga je tijdens het diner echter online om de nieuwtjes op je Facebook muur te checken, om wat berichtjes naar een vriend(in) te sturen of om nog snel een foto van een gerecht dat je aan het eten bent op Instagram te posten, dan maak je van je quality time samen helaas mediocre time.

6. Stort je tijdens je vrije tijd niet (enkel) op je hobby’s

Dan kan je opnieuw de indruk geven naar je partner dat je de dingen die jij wil doen belangrijker vindt dan je relatie. Wikken en wegen, is dus de boodschap.

7. Family first

Je familie en naasten verdienen je volle aandacht. Het leven is meer dan je eigen ambities waarmaken, plezier najagen en individueel geluk nastreven. Wat er in the end toe doet, is je familie en de mensen die je van dichtbij omringen. Het zijn ook zij die je door de moeilijke momenten van je leven zullen helpen. De kans dat je baas er dan voor jou is, valt nog te bezien.

Pascal Dewulf