7 ijzersterke tips om tijdens de komende Streekpersoneel jobbeurzen jouw droomjob te bemachtigen

Mobiliteit wordt één van de belangrijkere factoren bij de keuze van een nieuwe werkgever. Werken in eigen regio is dan ook de toekomst en laat nu net de Streekpersoneel jobbeurzen daarvoor het ultieme platform zijn. Vanaf eind september kan je er terecht in respectievelijk Gent, Roeselare, Geel en Mechelen om jouw droomjob te bemachtigen.

De Streekpersoneel jobbeurzen zijn een ideaal platform om snel aan een geschikte job te raken. Je hebt er rechtstreeks contact met potentiële werkgevers, er is plaats voor een babbel in een ongedwongen sfeer en je krijgt snel zicht op heel wat bedrijven. De boodschap is alvast om er uit te springen. Met deze tips scoor je gegarandeerd op één van de jobbeurzen die Streekpersoneel binnenkort organiseert.

1. Maak je huiswerk

Vlooi op voorhand uit welke bedrijven aanwezig zullen zijn op de Streekpersoneel jobbeurzen in de regio van jouw keuze. Dat doe je via de url streekpersoneel.be/jobbeurzen. Daar vind je per locatie de bedrijven die present zullen tekenen. Uiteraard moet je niet op de hoogte zijn van elk detail van ieder bedrijf op de Streekpersoneel jobbeurs in jouw regio, maar toch probeer je best te ontdekken wat er zoal reilt en zeilt in de bedrijven die jouw voorkeur wegdragen. Jouw rondje opzoekingswerk laat je gelijk ook toe om in te schatten welke bedrijven het best passen bij je persoonlijke aspiraties en om contextgerichte vragen te stellen aan potentiële werkgevers.

2. Update je (online) CV

Je CV is je ultieme wapen op zoek naar je droomjob. Zorg dus dat je cv (zowel offline als online) up to date is en druk het vervolgens af in voldoende exemplaren. Doe er gerust een foto bij. Bij bedrijven met een digitale filosofie kan je een naamkaartje achterlaten met daarop het webadres van je online CV. Creativiteit is de boodschap om het verschil te maken op een jobbeurs.

3. Open je professionele wereld

Het is makkelijk voor de grote namen te gaan. Iedereen wil misschien wel werken bij Google, Facebook,… Kijk echter ook uit naar kleinere bedrijven/overheidsinstellingen die in eigen regio gepassioneerd bezig zijn met hun business. Het voordeel van die kleinschaligheid is dat je doorgaans ook bredere verantwoordelijkheden en dus een boeiende, meer gevarieerde job zal krijgen. Zo bouw je tegelijkertijd een brede basis uit en hoef je ook niets in te boeten aan professionele passie.

4. Wees een professional

Een Streekpersoneel jobbeurs is geen uitje naar een pretpark. Laat je gerafelde jeans en t-shirt met opdruk van je favoriete popgroep dus thuis en hijs jezelf in maatpak of mantelpak. De manier waarop je je vestimentair profileert, bepaalt immers nog altijd voor een belangrijk stuk of je bij de eerste indruk al dan niet in de smaak zal vallen bij een potentiële werkgever.

5. Vragenronde

Zoals steeds komt het ook op een jobbeurs, na de gebruikelijke kennismaking, tot een moment dat er mogelijk een kort interview volgt. Bereid je daarop voor zoals je dat bij een standaard sollicitatiegesprek ook zou doen. Loop het lijstje met meest gestelde vragen op voorhand af zoals ‘Waarom wil je bij ons aan de slag?‘, ‘Waar zie jij jezelf over 5 jaar?‘ of ook ‘Wat zijn je sterktes/zwaktes?‘ en zorg dat je op dit soort vragen in gedachte al ruwweg een antwoord hebt geformuleerd. Verval daarbij echter niet in artificiële, clichématige uitlatingen, maar probeer om zo authentiek mogelijk te zijn.

6. Visitekaartjes zijn een must

Op een Streekpersoneel jobbeurs is het belangrijk dat je mensen leert kennen maar ook dat zij jou leren kennen. Ga er daarbij niet van uit dat rekruteerders na de jobbeurs zich jou zeker nog voor de geest zullen kunnen halen omdat je een gesprek met hen had. Uitwisselen van visitekaartjes is dus de boodschap. Zorg dat je een professioneel visitekaartje hebt, maar ook dat je het visitekaartje bemachtigt van diegene waarmee je een gesprek hebt gehad. Zo kan je achteraf het sollicitatieproces zelf aansturen met bijvoorbeeld een follow-up e-mail.

7. Wees vooral jezelf

Speel geen rol, maar wees jezelf. Wanneer je te gekunsteld voor de dag komt, kan dat potentiële werkgevers afschrikken. Iemand anders zijn dan je werkelijk bent, vraagt ook van jezelf een pak energie en dat is niet vol te houden. Go with the flow en wees wie je bent, niet wie iemand anders wenst dat je bent.

Pascal Dewulf

De Streekpersoneel jobbeurzen vinden plaats op respectievelijk:

Gent (Kinepolis) – 30 september 2015 van 14 tot 19u
Roeselare (Schiervelde) – 13 oktober 2015 van 14 tot 19u
Geel (De Waai) – 20 oktober 2015 van 14 tot 19u
Mechelen (Technopolis) – op 22 oktober 2015 van 14 tot 19u

Info & inschrijven: www.streekpersoneel.be/jobbeurzen