7 dingen die je nooit mag zeggen tijdens je (half)jaarlijkse evaluatiegesprek

Mogelijk heb je je (halfjaarlijks) evaluatiegesprek in het vooruitzicht. Waar je het dan ook zal over hebben, probeer de volgende dingen zeker te vermijden.

1. Dat is niet mijn verantwoordelijkheid

Wanneer je baas kritiek geeft op bepaalde aspecten van je job, ga de vraag dan niet uit de weg met het feit dat één en ander niet jouw verantwoordelijkheid is. Wees daarentegen steeds constructief.

2. Ik heb het gehad met mijn huidige job

Zelfs wanneer je bent uitgekeken op je baan kan je dat best niet rechtstreeks laten merken. Geef wel aan dat het tijd is dat je binnen het bedrijf van richting kan veranderen.

3. Dat zijn jouw zaken niet

Tijdens een evaluatiegesprek bekijkt je baas altijd in globo je functioneren. Stelt hij in die optiek een netelige vraag, blok die vraag dan niet af met te zeggen dat je baas daar geen moer mee te maken heeft. OK, privacy is belangrijk, maar probeer het gesprek toch steeds op een positief elan te voeren.

4. Dat moet je maar aan de collega’s vragen

Probeer je verantwoordelijkheid nooit te ontlopen, ook niet tijdens een evaluatiegesprek. Schiet niet op je collega’s, maar heb het over jezelf.

5. Tja, vanuit jouw perspectief ziet de zaak er mogelijk heel anders uit

Voel je nooit persoonlijk aangevallen tijdens een evaluatiegesprek maar concentreer je enkel op de feiten.

6. Waar heb je dat gehoord?

Krijg je een opmerking, ga dan niet in de aanval met botte bemerkingen zoals deze. Dit soort uitlatingen geven immers de indruk dat je je verantwoordelijkheid wil doorschuiven. Concentreer je daarentegen op de feiten. Leuker zou klinken: kan je dat misschien even staven met een paar praktische voorbeelden?

7. Ik eis opslag

Een hoger salaris is niet iets dat je kan eisen, dat moet je verdienen. Nu ja, de waarheid ligt altijd in het midden. Voor je baas is het altijd te veel, voor jou altijd te weinig. Ben je echt overtuigd van je marktwaarde dan mag je heus wel even aandringen zonder daarbij echter agressief uit de hoek te komen.

Pascal Dewulf