7 dingen die je moet weten wanneer je weekendwerk wil gaan doen

Heb je je zinnen op weekendwerk gezet omdat je dat goed uitkomt of omdat je een centje wil bijverdienen? Dan moet je volgende dingen zeker in je achterhoofd houden.

1. Je bent niet aan het werk wanneer andere mensen aan de slag zijn (en dat is goed)

Meer gemak wanneer je boodschappen doet, minder volk wanneer je een uitje plant. Op dat vlak zijn er alleen maar voordelen aan weekendwerk.

2. Je sociale leven zal worden beïnvloed

De meeste mensen werken door de week, mogelijk ook je vrienden en familie. Dat betekent dus dat je in het weekend al eens een feestje of bijeenkomst zal moeten overslaan omdat je aan de slag bent.

3. Je familieleven vereist de nodige planning

Ook je kinderen lopen door de week school en zijn vrij in het weekend. Dat betekent dat je voor hen eveneens één en ander zal moeten plannen opdat ze jou niet te erg hoeven te missen.

4. Je verdient aardig je boterham

In het weekend werken, betekent doorgaans ook dat je meer verdient. Werk je op zaterdag, dan krijg je een zaterdagtoelage van 2,2035 euro per uur (aan 100 %). Op zon- en feestdagen heb je eveneens recht op een toelage voor zondagwerk. Het bruto bedrag is je maandwedde vermenigvuldigd met twaalf gedeeld door 1976. Je kan die toelage voor zondagwerk trouwens ook vervangen door een compensatie in tijd.

5. Je voelt je anders dan wanneer je door de week aan de slag bent

Er is iets met de mensen die je in het weekend ontmoet wanneer je aan de slag bent. Ze lijken meer ontspannen en er kan al eens een glimlach vanaf. Ze zijn over het algemeen beter gemutst dan door de week. Dat is voor jou toch ook stukken plezanter, niet?

6. Je voelt je vrijer

Het feit dat je niet met de grote stroom mee roeit, geeft je merkwaardigerwijs een vrijer gevoel. Wanneer je in het weekend aan de slag bent, voel je je als het ware een beetje een professionele rebel.

7. Een vrij weekend wordt plots een mini-vakantie

Heb je toch een weekend vrij, dan weet je het ten volle te smaken. Sterker nog: het zal voor jou bijna als een mini-vakantie lijken waar je met volle teugen van geniet.

Pascal Dewulf