7 dingen die je moet weten wanneer je overweegt om nachtwerk te doen

Gepost op 30/06/2017

Nachtwerk, het is niet iedereen gegeven. Overweeg je toch om in te stappen in wat in Angelsaksische landen fijntjes de graveyard shift wordt genoemd, dan moet je volgende dingen zeker weten.

1. Je bioritme zal op de proef worden gesteld

Het merendeel van de mensen is geprogrammeerd om 's nachts te slapen. Sta je 's nachts echter op de werkvloer, dan zal je dat vroeg of laat geweten hebben. Stap je in het systeem van nachtshiften, probeer dan om maximum 4 nachten na mekaar te werken en ga vervolgens over op drie dagen van een normaal slaap/waakritme. 

2. Een correcte voeding doet veel

Je slaap/waakpatroon wordt overhoop gehaald. Doe je hetzelfde met je eetpatroon, dan is het helemaal om zeep. Eet voor je aan je nachtshift begint warm, maar niet overdadig en liefst vetarm. Krijg je een dipje op een bepaald moment in de nacht, neem dan een tussendoortje, liefst wat yoghurt (eiwitten houden je wakker) of een stuk fruit of een gezonde energiereep (die geven jou directe energie). Kom je thuis, eet dan een boterham of wat ontbijtgranen. Vermijd koffie of thee.

3. Je sociale leven zal op de proef worden gesteld

Terwijl je familie of vrienden lekker weg zijn voor een avondje uit, ben jij meestal aan de slag. Een gedegen planning is dus nodig om je sociale leven op peil te houden.

4. Breng afwisseling in je nachtshift

Indien mogelijk, probeer tussen twee en vijf 's nachts met iets bezig te zijn waar je niet slaperig van wordt. Dit zijn namelijk de moeilijkste uren in je slaap/waakritme. Moet je bijvoorbeeld op ronde en wat stappen, bewaar dat dan voor die uurtjes.

5. Wees overdag niet te intensief bezig

Heb je een nachtshift te kloppen, zorg dan dat je overdag fysiek en mentaal niet te overdreven bezig bent want anders is de kans groot dat de man met de hamer ergens in de nacht toch zal langskomen.

6. Hou je gezondheid in de gaten

Nachtwerk is en blijft een serieuze uitdaging voor je lichaam. Ga daarom regelmatig op doktersbezoek voor een check-up van onder andere je bloeddruk, je hart, je ademhaling, je zicht, maar ook je cognitieve capaciteiten en doe er zeker geregeld ook een bloedonderzoek bij.

7. Je relatie wordt op de proef gesteld

Tenzij je allebei nachtwerk doet, zal je relatie op de proef worden gesteld. Ben jij aan het werk dan ligt je partner te slapen en omgekeerd. Dat schept niet bepaald een band, zoveel is duidelijk. Goede afspraken kunnen echter veel goedmaken.

Pascal Dewulf