7 dingen die je moet vermijden opdat je jaarlijkse evaluatiegesprek een fiasco wordt

De periode van de jaarlijkse evaluatiegesprekken komt er weer aan. Met deze 7 tips voorkom je alvast dat dat gesprek op een sisser uitdraait.

1. Voortdurend aan het woord zijn

Een evaluatiegesprek betekent dat je samen met je baas in dialoog gaat over het voorbije jaar. Wanneer je daarentegen voortdurend zelf aan het woord bent, geef je je baas erg weinig kans om de puntjes op de i te zetten. Mik dus op een interactief gesprek, niet op een monoloog.

2. Negatieve kritiek spuien

Een evaluatiegesprek moet een positief moment zijn, ook wanneer er van de kant van je baas misschien wat kritiek komt over het voorbije jaar. Vermijd eveneens om zelf negatieve kritiek te spuien over je collega’s of verantwoordelijken. Dat laatste zou het resultaat van het evaluatiegesprek immers wel eens nadelig kunnen beïnvloeden.

3. Je niet bij de feiten en cijfers houden

Je kan tijdens een evaluatiegesprek wel eens uiten hoe je je het voorbije jaar voelde maar de essentie blijven feiten en cijfers. Welke vooropgestelde objectieven heb je wel of niet gehaald? Daar is het om te doen.

4. Loonsverhoging vragen zonder reden

Het jaarlijkse evaluatiegesprek is een moment waar wel eens over opslag wordt gepraat. Wanneer het onderwerp ter sprake komt, kan je maar beter goede argumenten hebben om die loonsverhoging er ook effectief door te duwen. Je kan bijvoorbeeld aantonen dat je de vooropgestelde objectieven ruimschoots hebt overtroffen of dat je een nieuw systeem hebt geïmplementeerd dat een substantiële kostenbesparing heeft opgeleverd.

5. Niet voorbereid zijn

Een goede voorbereiding is het halve werk zegt het spreekwoord. Wapen je dan ook met concrete feiten. De beste voorbereiding op een evaluatiegesprek is dat je tijdens het jaar momenten waarop je uitzonderlijk presteerde, neerpent in een boekje.

6. Geen initiatief nemen

Heel wat mensen leven vandaag nog altijd met het idee dat een evaluatiegesprek vooral iets is waarbij bazen het initiatief nemen. Dat is niet zo. Toon zelf ook initiatief door bijvoorbeeld projecten voor te stellen waaraan je het komende jaar zou willen werken. Zo voorkom je ook dat je baas mogelijk minder leuke projecten in jouw schoot duwt.

7. Feiten onder de mat willen vegen

Tijdens een evaluatiegesprek zal je baas jou mogelijk ook wel eens wijzen op mindere prestaties. Probeer de zaken niet te verdoezelen en hou je bij de feiten. Belangrijk om welles-nietesdiscussies te vermijden is in die context wel dat er voorafgaand duidelijke objectieven werden gesteld.

Pascal Dewulf