7 dingen die je moet opgeven om te blaken van zelfvertrouwen

Gepost op 06/05/2019

Zelfvertrouwen is cruciaal om je droomjob in de wacht te slepen, maar ook om je mannetje te staan op de werkplek. Deze 7 dingen moet je alvast vergeten om 100% zeker van je stuk voor de dag te komen.

1. Ontdoe jezelf van een negatief zelfbeeld

Wanneer je er ondertussen al een aantal jaartjes hebt opzitten op de werkvloer mag je best trots zijn op jezelf. Ben je een starter en begin je op je eerste job? Idem dito. Vertrouw op je innerlijke coach die jezelf aanport om het beste uit jezelf te halen. Ontsla de innerlijke coach die je zegt dat je iets niet kunt. Denk ook niet te veel na over mislukkingen, spijt en dies meer, maar trek je lessen en ga verder.

 

2. Wees niet (te) bezorgd over wat anderen denken

Het zoeken naar goedkeuring van andere mensen versterkt het idee dat je externe goedkeuring nodig hebt. Wil je happy zijn met jezelf en weten waar je voor staat, probeer dan niet steevast te voldoen aan de verwachtingen van anderen. Sta daarentegen wel open voor opbouwende kritiek.

 

3. Verspil niet te veel tijd

Om zelfvertrouwen op te bouwen moet je jezelf bekwamen. Een bepaald vak onder de knie krijgen of een talent ontwikkelen dat maar weinigen hebben. Dat vraagt tijd en toewijding. In ruil krijg je er een sterkere versie van jezelf voor terug.

 

4. Zie bij jezelf groeimogelijkheden ipv tekortkomingen

Zie een tekortkoming niet als een tekortkoming, maar als potentieel voor groei, als gebied waarin je je nog verder kan ontwikkelen.  Alleen zo kan je een zinvolle vooruitgang boeken.

 

5. Focus

Laat je niet de hele dag afleiden door bliepende smartphones en tablets, de laatste status update van je Facebookmuur of door te bingewatchen. Concentreer je op een bepaalde discipline en probeer daarin steeds beter te worden. We krijgen met z'n allen elke dag massa's informatie te verwerken. Dat mag je echter niet wegbrengen van de essentie. Jezelf ontplooien blijft de boodschap.

 

6. Laat los die angst

Laat de toekomst voor wat ze is. En wees er zeker niet bevreesd voor. Uiteraard moet je enigszins plannen wanneer het op je carrière aankomt, maar de enige manier waarop je dat kan, is door in het nu te handelen.

 

7. Focus niet te veel op details

Voor je carrièreontwikkeling is alleen het grote plaatje belangrijk. Staar je dan ook niet blind op details. Weet gewoon waar je vandaag staat, waar je naartoe wil werken en hoe je daartoe wil komen. Zoek met andere woorden een uitgebalanceerd perspectief tussen een globale visie en een gedetailleerde uitwerking ervan.

Pascal Dewulf