6 signalen dat je afstevent op een burn-out (én de oplossingen!)

We worden om de oren geslagen met verhalen over burn-outs. Misschien zit jij zelf ook al in de risicogroep. Hoe kan je een beginnende burn-out herkennen en wat valt eraan te doen? Burn-outcoach Annita Rogier geeft zes signalen en evenveel oplossingen.

SIGNALEN

  1. Je voelt je emotioneel en lichamelijk uitgeput. Je kampt met een of meerdere klachten zoals vermoeidheid, slapeloosheid, spierpijn, verandering van eetlust, verhoogde bloeddruk, verminderde weerstand.
  2. Ook psychische klachten steken de kop op. Je voelt je opgejaagd en kan niet meer tot rust komen. Je piekert over het werk als je niet op het werk bent.
  3. Terwijl je vroeger heel betrokken was, ga je nu gedemotiveerd en cynisch naar kantoor.
  4. Je hebt moeite met taken die je voordien goed aankon. Je presteert minder goed en maakt fouten. Je zelfvertrouwen vermindert.
  5. Na een tijdje heb je het gevoel niets meer te kunnen. Zelfs kleine beslissingen nemen wordt lastig: in de auto weet je bijvoorbeeld niet meer of je links of rechts moet afslaan.
  6. De klachten houden al meer dan zes maanden aan. Het is niet omdat mensen eventjes moe zijn en geen zin hebben in hun werk, dat ze meteen een burn-out hebben. Vaak gaat het dan om spanningsklachten. Hiervan herstel je tamelijk snel als de bron van de stress wordt weggenomen.

OPLOSSINGEN

  1. Schakel meteen wat terug. Stresssignalen zijn eigenlijk een noodrem van je lichaam. Ze maken je duidelijk dat je wat meer moet rusten en ontspannen.
  2. Praat erover op het werk, met een leidinggevende, HR-verantwoordelijke, preventieadviseur,…. Schakel een stresscoach in of een therapeut. Zoek ook steun bij collega’s. Sociaal contact werkt preventief bij stress.
  3. Werk is werk, thuis is thuis: maak een duidelijk onderscheid. Trek bijvoorbeeld andere kleren aan als je thuiskomt en doe je horloge uit. Denk niet langer aan taken die nog op jou wachten: morgen kan ook nog. Breinhygiëne, noemen ze dat. Net zoals je je handen wast voor het eten, was je ook je gedachten voor je thuiskomt.
  4. Kijk niet de hele dag door naar nieuwe berichten via mail, sms, Facebook, Whatsapp,… Alleen al de meldingen op je telefoon zorgen voor stress – schakel die uit. Maak liever wat meer tijd voor persoonlijk contact met familie en vrienden.
  5. Ga gezonder eten. Ongezonde voeding maakt het lichaam moe en veroorzaakt klachten.
  6. Autonomie is een belangrijk tegengif tegen een burn-out. Arbeiders aan de lopende band hebben vaak meer stress dan hun bazen. Zij kunnen immers niet zelf beslissen om eens langzamer te werken, of van thuis uit. Onderzoek of er een aantal zaken zijn die je wel zelf kan beslissen.

Gerlinde De Bruycker