6 overduidelijke signalen dat je een burn-out hebt

Je voelt je opgebrand en uitgeblust op het werk. Het lukt je niet meer om te functioneren. Je zit er helemaal door en ziet geen licht aan het einde van de tunnel. Deze signalen geven aan dat je mogelijk een burn-out hebt.

1. Je ziet geen eind aan je to-dolijstje

Het lijkt wel of er maar geen eind komt aan je to-dolijstje. Sterker nog: het lijstje met af te werken taken lijkt alsmaar langer te worden en je kan het niet meer aan. Die druk zorgt voor moeheid, uitputting, maar tegelijkertijd ook voor stevige stresspieken.

2. Je kijkt ontelbare keren per dag op je uurwerk

Tegen elven heb je minstens al dertig keer op je uurwerk gekeken en je afgevraagd of het nog geen vijf uur is. Werk doe je met passie en laat je de tijd vergeten. Is het tegenovergestelde waar dan moet je je vragen beginnen stellen.

3. Je voelt je niet langer nuttig

Je hebt het gevoel dat je werk zomaar wat bezigheidstherapie is, zonder dat je je echt nuttig voelt. Voorheen zag je nochtans glashelder de waarde van je aanwezigheid op de werkvloer.

4. Je mijdt contact met je collega’s

Een duidelijk symptoom van een nakende burn-out is lusteloosheid. Je gaat je in je eigen wereld opsluiten en mijdt je collega’s. Ook gaat het je frustreren dat andere mensen op de werkvloer wel normaal kunnen functioneren terwijl jij dat niet (langer) kan.

5. Je kan je niet concentreren

Daar waar je voordien gefocust kon werken, lijkt het of je gedachten nu alle kanten opgaan. Je begint ergens aan, maar kan het niet afwerken of bent er vaak bijzonder lang mee bezig.

6. Je kan de dag niet aan

Symptomen van een burn-out kunnen zich ook buiten de werkvloer manifesteren. Vaak begint het knagende gevoel al vanaf het moment dat je ’s morgens wakker wordt. Alles is je te veel, koffie zetten lukt nog net, maar schreeuwende kinderen, harde geluiden of bruuske manoeuvres van andere weggebruikers op weg naar het werk doen je in mekaar krimpen.

Pascal Dewulf